Olika särbehandlingar

Nog känns det lite konstigt att Östersunds Kommun tillåter sitt damlag i Basketettan att träna i deras Sporthall trots att alla övriga kommuner landet säger stopp.

Det borde vara samma förutsättningar för alla lag i samma serier men tydligen inte. Kommuner har möjlighet att fatta egna beslut. 

Östersund Basket har ansökt om att få börja träna och motiverar det med att laget spelar i näst högsta serien och att det finns några avlönade spelare.

Så är det i många division 1 lag runt om i landet men vem skall kunna hålla koll på vilka som är ideella och vilka som är avlönade.

I Umeå finns det minst 15 lag som spelar i landets näst högsta serie i olika sporter, som inte får träna i kommunens hallar just nu bl a KFUM Umeås damlag som spelar i samma serie som Östersund Dambasket. 

I min värld borde det vara samma förutsättningar för alla.

När BC Luleå inte får upp farten då är dom faktiskt ett mittenlag i årets serie. Södertäljes effektiva basket ger små möjligheter till kontringsspel för BCL. Palmblads utmärkta försvar på Rönnqvist fick honom att både tröttna och ledsna. Imponerande av Södertälje att vinna så lätt utan Parks. En ganska justé match höll på att urarta ett par gånger pga slappa knappt joggande domare som missade massor igen. 

Förr när toppmatcherna dömdes av två domare då var domarna ofta rejält svettiga efter matcherna. Nu ser man sällan någon som får armsvett eller är fuktig i pannan vid slutsignalen.

Jag blev väldigt förvånad över golvet i Täljehallen som nu var grönt igen. Jag hade inte rökt på när jag såg damerna hemma senast då var det svart runt om spelplanen och 3 sekunder områdena. Är det svart i den andra hallen ? Var det där dom spelade mot Högsbo ?

Nässjö mot Borås var riktigt underhållande och även väldömd så när som på lite väl hårda tacklingar Guard mot Guard ute på mittplanen. Vem bestämmer egentligen vad som är tillåtet ? Jag inbillar mig att matchen blev underhållande just pga att domarna gjorde ett bra jobb. Lesesne chokade med att sätta allt och leverera 27 poäng det var avgörande.

Hur kan det vara möjligt att Andreas Person mest får möte bänk i Borås ?

Förresten när skall domarna börja blåsa förning på Marek Klassen. Han har handen under bollen nästan varje gång han har bollen och gör sina ryck och riktningsförändringar. Jag tror att det var därför han fick lämna sin senaste klubb Kiev. I den Ukrainska ligan blåste de ofta förning på honom.

CSKA Moskva(1:a)  mot Barcelona (2:a) i Euroleague spelades också igår och jag kunde inte låta bli att kika även på den matchen under natten. Vilken härlig fight dömd av suveräna domare. Barcelona vann pga ett imponerande försvarsspel. 

Det som skiljer oerhört mycket i domarbedömning mot i Sverige är bl a vid försvar nära korgen. I Sverige är det tillåtet att knuffa och trycka med armarna väldigt mycket när en postspelare arbetar sig mot korgen. I Euroleague väldigt lite. Allt fler spelare börjar att försvara mer och mer med bättre fotarbete och med sträckta armar.

Godmiddag​