Sandberg kan slappna av

Luleå BBK gick rättvist segrande ur matchen mot Norrköping. Det var utan tvekan laget med fler spelare med kvalitet som vann matchen. Sandberg kan slappna av för de tre musketörerna är tillbaka.

Det är dessutom stort att ett helsvenskt lag vinner mot ett lag med tre bra amerikanskor. Kanske ger det kloka signaler till andra svenska klubbar att det är dags att börja satsa mer på de inhemska spelarna.

Alla som har uttalat sig om matchen skriver om Åhlberg och hennes fina oväntade treor men det var enligt mig utan tvekan Vesterbergs och A Nyströms uppvaknande som var avgörande tillsammans med Ponturos fina försvarsarbete.

Vesterberg & Nyström har verkat vara helt ur form men igår visade de upp andra takter. Om det fortsätter då kommer Luleå att vinna allt i fortsättningen och jag kanske får rätt i alla fall. Jag har ju tippat dem som seriesegrare.

Taylor Lundgren gjorde några märkliga dispositioner med laget igår. När han tog ut både Davenport och Molina under en längre stund i andra perioden då fick Luleå chansen och kom snabbt ifatt Norrköping. 

Han matchade förstafemman stenhårt när Norrköping tog en ny 7 poäng ledning. Om han hade vilat Davenport och Zimmerman några få minuter vid det tillfället då kanske de ha de orkat vinna matchen åt honom. Molina behöver ingen vila pga sin fina kondition men övriga tog slut. Kanske även Molina den sista minuten.

Domarinsatsen var i mina ögon återigen en katastrof men som tur var blev den nog inte avgörande eftersom de missade stegfelen och foulen fördelade sig jämnt över båda lagen. 

Det är omöjligt för mig att förstå hur två ligadomare med så hög status kan missa eller kanske släppa igen så mycket utan åtgärd. Dom hade garanterat bestämt sig för ”att låta lagen spela om det” vilket innebär att man inte blåser i pipan särskilt ofta. Om en FIBA kontrollant hade varit på plats och studerat domarna då skulle rapporten ha blivit lång.

Som tur är finns det annan basket med bra domare att titta på i pandemi tider. Bayern München mot Zenit St Petersburg blev en höjdare som slutade med 82 – 80 till Bayern. De sista 3.45 var nervpirrande och tog drygt 17 minuter att spela. Italienaren, den gråhåriga gamlingen La Monica ledde domarna och gjorde det som vanligt på ett näst intill perfekt sätt.

I kväll kan vi som älskar bra basket se Alba Berlin mot Milano. Alba har den senaste tiden haft massor av skador och svårt att vinna medan Milano har ”gått som tåget”. Allt talar för Milano men om Alba har fått tillbaka Sikma och Ericsson då kanske de kan utmana.

Någon sade att Jerebko har brutit kontraktet med Khimki och lämnat av familjeskäl. Jag skrev för länge sedan att han knappast blir kvar i den dåligt coachade klubben.

Coach Kürtinatis har ingen känsla för vilka spelare som spelar bäst tillsammans och förlorar många matcher bara på det.

Jerebko har tjänat så många dollar så han är inte beroende av det dåliga kontraktet och familjen mår ju inte bra om han inte gör det.

Undrar om BC Luleå lägger ett bud på honom ?………….Skoja bara.​

Godmiddag