Dubbelfel av domarna

Jag får ibland kritik för att jag är kritisk mot domarnas sätt att döma och det kan jag ta men när jag ser så många märkliga avblåsningar och händelser som igår när maktfaktorn BC Luleå hemma inte kunde dominera mot lågbudgetlaget Umeå BSKT då blir jag ledsen. Det känns inte rättvist.

Det hela kulminerade med behandlingen av Peleg och det direkt avgörande domslutet med 40 sekunder kvar att blåsa offensiv foul på Jordan när Rönnqvist springer baklänges.

Det borde ha varit det som domarna säger NO CALL och två poäng. Nu blev det i stället ingen poäng och Luleås boll med en trepoängare och game over.

Domartrion Kalpakas, Gudelj och Jusevicius är några av våra s.k toppdomare men den här gången blev de grova dubbelfelen för många och de borde i rättvisans namn få samma behandling som en annan domare har fått tidigare i höst nämligen två veckors avstängning från matcher i BLH. 

Lågbudgetlaget BSKT skall ha en stor eloge för sin insats. BSKT spelar ett modernare och mer varierat anfallsspel än BCL och trots att unga liga rookisar får hela 60 minuter speltid så hänger man med mot starka BC Luleå.

Germain Jordan visar i match efter match vilken kvalitet han har trots sin 33 år. Igår överglänste han BC Luleås högavlönade proffs rejält. Nathan Dawit inledda iskallt och missade det mesta men med det självförtroende som han nu har ”så spelar han som Michel Jordan” nämligen utan nerver och utan tvekan.

Många i Umeå tycker nog att BSKT borde ha fått vinna den här matchen men man måste inse att några riktigt naiva bortkastade bollar kostade åtta snabba gratis poäng till Luleå. Ett par av dessa turnovers var helt oförklarliga av etablerade spelare.

Tyvärr kunde inte Krayem spela igår. Pga en ond muskel kunde han inte ge 100% så det var bara att vila och rehabilitera. Det kunde ha varit avgörande om han hade kunnat spela. 

BSKT måste nog snarast börja fundera på att hitta ”en ny Arik Smith” till laget så att man kan handskas med Rönnqvist och andra snabba guards. Det är på guardsidan som bristerna är störst. Varken Peleg, Exposito eller Krayem är den både defensiva och poänggörande guard som laget behöver.

Släpp lös Rönnqvist och Hansson skrev jag i veckan och så blev det även om Hansson borde ha fått mer tid. Dom levererade 40 poäng alltså mer än alla tre jänkarna. 

Jag blev inte direkt förvånad när jag fick höra att Luleå BBK avslutade kontraktet med Costa. När Costas namn nämndes första gången höstas skrev jag i HOOPS att jag inte tyckte att hon var rätt guard för dem.

Costa är en bra pointguard men bara i ett lag som spelar väldigt strukturerat. Hon hade passat bättre i A3. Jag är säker på att LBBK nu letar efter en spelare i stil med Thompson. Dom var förresten ute efter henne inför den här säsongen. En poänggörande Guard med bra försvarsspel. 

Godmiddag