Snyggt av Umeå Kommun

Idag lyfter jag på kepsen för Umeå Kommun som ger sina elitlag ett elitstöd under pandemin. Jag har ingen koll på hur viktig stödet är för A3 men däremot vet jag att BSKT verkligen behöver det. 

En extra slant till A3 för kvinnlig elitsatsning tycker jag är ännu bättre. Det borde man ha kommit på för många år sedan.

Björklöven och övriga herridrotten suger ju åt sig det mesta i sponsorpengar som finns i alla fall i Umeå och så har det varit i alla år utom när UIK var på topp.

Näringslivsservice borde ge mycket mer till dameliten än till herreliten.

Jag läser att basket bloggaren i BT.se skriver att Umeå kommun ger elitbidrag till laget A3 som bara har tre egna produkter och resten importer och värvningar och att dom nu kommer att köpa in nytt. 

Det han inte tänker på det är att dom är alla kvinnor och det är en extra satsning på all kvinnlig idrott i Umeå. Både Umeå IK och Thoren har spelare från andra länder. Ingen har väl sagt att dom måste vara svenskar från Umeå kommun. 

Jag tror att han har fel om satsning på nya spelare. Om A3 hade planerat förändringar i truppen då skulle de redan ha agerat. Jag tror att dom spelar med den här truppen resten av säsongen. Vid en skada kan läget givetvis förändras. Möjligtvis kan Sandra Hansson dyka om om hennes rehab har gått bra. 

Jag har inte hört någon anklaga Marks eller Luleå kommuner för att dom satsar flera miljoner per år vardera på sina RIG basketgymnasier som ger deras elitlag insyn och första tjing på de bästa unga spelarna i landet.

Det om något är elitdopning av högsta klass av dessa kommuner men jag tycker att det är positiv dopning. Alla övriga lag runtom i landet är avundsjuka på på RIG orterna när man i stället borde hylla dessa kommuner.

Har du tänkt på att av våra 21 lag i BLH och BLD så har åtta (8) lag tränare som inte pratar svenska. I BLD är det hela 50% av tränarna som är icke svensktalande – vad jag vet. 

Varför satsar man framförallt på utländska coacher i BLD ? Finns det inte utbildade lämpliga svenska coacher ? Anser man att de utländska coacherna är bättre än de svenska coacherna ? Är det kortsiktiga lösningar eller är det pga att de är billiga att anställa ? Har man tänkt på att ledarstilen som ofta är helt annorlunda kanske inte passar svenska spelare ?

Jag har inte facit på detta men jag tror att fler föreningar borde fundera på att satsa mer på de svenska tränarna. Kunskaps nivån är idag hög hos många som saknar jobb som coacher på den högsta eller näst högsta nivån.

Hur många av dom som har gått steg 3 och steg 4 under 2010 – 2016 är idag aktiva coacher ? Kan någon svara på det då hör du av dig till mig. 

Det måste gå att finna en rimlig balans mellan träning och annat jobb samt ett fungerande socialt liv till en vettig lön. Idag finns inte den balansen vilket innebär att många välutbildade och duktiga tränare slutar i förtid och billiga utländska tränare plockas in framförallt till BLD.

Igår kväll såg jag Barcelona mot Khimki i Euroleague. Jerebko hade återigen en riktigt dålig match. Han missade både skott och passningar men fick ändå spela mycket. Coach Kurtinaitis har stort förtroende för honom. Jerebko såg inte ut att ha kul på planen. Han lämnar snart Khimki trots alla ryska US dollar.

Godmiddag