Är det tabu att kritisera domarna. Arbetar dom i en skyddad verkstad ?

I kväll är det dags för BSKT hemma mot Borås. Det är trist att de som gillar basket inte får komma in och se matchen för Borås spelar en snabb och rolig basket. Frågan är om BSKT klarar av att bjuda upp till dans efter två trista förluster.

Spelet i Borås är inte så hårt strukturerat utan bygger på spelarnas speciella färdigheter. Klassen är ensam värd entré pengen. Jag har inte sett någon så snabb och bra skytt sedan 70-talet. Han på 70-talet hette Fran O´Hanlon och spelade med Hageby.

När BSKT mötte Borås borta för tre veckor sedan föll man med 28 poäng. Man lyckades hålla ”hyfsad kontroll” på  Klassen (22p) Woodson (7p) och Gutenius (7p) men då levererade Person i stället 23 poäng och och Harris (19p) och det blev en enkel seger för hemmalaget.

Person brukar vara grym för det mesta i Umeå Sporthall med vänner från Skellefteå på läktaren men den här gången kanske han är lite mindre grym (kompisarna kommer inte in). Davis och Gutenius brukar inte göra bra matcher i Umeå. 

Klassen och Woodson kommer att gilla miljön och korgarna i den klassiska gamla mysiga Umeå Sporthall och skjuta BSKT i sank om man inte spelar med en hand i ansiktet på Borås vassa skyttar hela matchen. 

Det vore bra taktik att få dem att attackera korgen utan defensiv hjälp och gå på layups i stället för att låta dem skjuta utifrån. Då blir det bara två poäng i stället för tre om man inte fouler dem. Vågar man spela på det viset ?

Coach Svensson I Borås är nog i alla fall lite orolig eftersom han vet att dom brukar förlora då och då i Umeå. Senast de förlorade i fjol var hans ögon väldigt mörka efter slutsignalen.

Det blir intressant att se om Svensson kommer att agera som senast han var i Umeå nämligen tom stå och coacha rakt framför sekretariatet och dessutom långt ute på på spelplanen utan att domarna gjorde något åt det. Det finns en s.k coach box och det är inte tillåtet att gå utanför den boxen. En skolängd eller två i sidled är väl acceptabelt men inte vid mittlinjen framför sekretariatet och absolut inte ute på spelplanen.

I internationella matcher varnar domarna coachen en gång om hen beträder spelplanen under spelets gång. Om det händer igen då blir det duschen. Jag ser det minst en gång i månaden. Senast förra veckan i Euroleague.

Knappt någon reaktion på gårdagens HOOPS där jag återigen tog upp domarnas regeltolkning och beslut. Bryr man sig inte eller är jag ute på no no mark med ett ämne som är tabubelagt ?

Feedbacken jag har fått kommer från domare och handlar i princip om att klubbarna borde vara tacksamma för att domarna lämnar familj, tar ledigt från jobb och ställer upp och dömer. Inget om sättet att döma. 

De flesta av våra ligadomare är troligtvis vanliga knegare med en lön runt 30-35000 kr/månad. När de tar ledigt för att döma i BLH då får man ett högt expertarvode för att döma dessutom förlorad arbetsförtjänst och givetvis traktamente och resan betald. 

En normal basketsäsong tjänar dessa domare nästan lika mycket under oktober – april på att döma 10-15 matcher per månad i ligorna och ettorna. Jag vet att herrligadomare ligger på runda 200.000 kr i inkomst på en basketsäsong. Jag tror inte att familjen klagar så mycket om den får njuta av en härlig Thailand semester för alla extra intjänade slantar.

Det är dags att göra något åt det grisförsvaret som tillåts mot lagens playmakers som är den senaste trenden. Det saboterar spelet och förstör för svensk basket. Vi biter oss själva i svansen om vi tillåter den här utvecklingen.

Titta på matchen mellan Nässjö och Umeå BSKT och studera det försvar som tillåts mot t ex Krayem. Han åker på fem (5) turnover i den matchen. Två (2) av dem uppstår pga av att han blir ganska hårt foulad utan åtgärd. En gång blir han tacklad över mitt linjen och domaren blåser för bakåtspel. Kolla själv om du ids.

Jag har kvar en hel del kontakter med agenter sedan tiden som sportchef för Umeå Comets och jag har fått höra att det finns spelare som inte vill åka till Sverige och spela eftersom man tillåter så regelvidrigt hårt spel.

Djungeltelegrafen och sociala medier sprider snabbt info om hur brutalt spelet är i Sverige.

En del arabländer och fd öststatsländer tillåter lika hårt spel och till dem vill man inte heller åka oavsett den lön man erbjuds. Skrämmande eller……

Godmiddag