Ungdomssatsning viktigast efter pandemi

SBBF kommer enligt nya generalsekreteraren Fredrik Joulamo under de närmaste åren ta nya tag för att få basketen att växa och bli bättre. 

Tyvärr är det nog så att SBBF måste ta helt nya tag och börja om från början eftersom pandemin sätter så djupa spår i verksamheten. 

Utebliven träning och uteblivna matcher skadar all sport och basketen märker tydligt redan nu konsekvenserna. Fler och fler av de yngre barnen kommer inte till träningen längre. Man sitter hemma i karantän eller vid datorn i stället eller umgås med sina kompisar.

Basketens fortlevnad hänger inte på fortsatt spel med BLH och BLD. Det är bredden och ungdomarna som är viktigast. Vi kan tappa flera generationer.

Vad skall SBBF då hitta på för att få fart på verksamheten efter pandemin ?

Jag är övertygad om att en stor satsning på basketboll i grundskolan 7 – 12 år är nyckeln till att få tillbaka och öka antalet basketspelande ungdomar.

Den satsningen bör komma redan till våren om vi får börja att träna och spela igen.

Varje elitspelare borde göra minst 50 timmar skolbesök eller ställa upp som tränare under en våren för att väcka uppmärksamhet för sporten. Det är en viktig del av lösningen.

75-80% av dem som har deltagit i Easy Basket slutar efter Åk 6 , det är ett faktum. Frågan är om det blir någon alls kvar efter pandemin. Easy Basket är inte den rätta melodin. Den rätta melodin är fler ledare, fler lag, lokala serier och tävlingar. Det är en del av lösningen.

Det är dags att uppvakta kommunledningarna. Kommunerna borde ställa upp med gratis lokaler i skolorna mellan 15.00 – 18.00 och arvodera t ex elitspelare som ställer upp som ungdomstränare. En massiv satsning för att locka barnen tillbaka till idrotten. Framsynta politiker är en del av lösningen.

I kväll spelar BSKT mot Fryshuset som ännu inte har vunnit någon match. Jag hoppas att BSKT tar matchen på 100% allvar. Fryshuset har varit ganska nära vinst i några matcher så snart kommer den första. 

Jag har en känsla av att Ghanem som spelade sporadiska minuter med BSKT för några år sedan vill visa klubbledningen att man satsade fel som inte gav honom mer minuter. Han kommer att tokköra en mot en mot korgen i kväll. 

Solevic kommer att smyga fram sina egna special dribblingar och aviga passningar samt fiska efter foul som han alltid gör. 

Om BSKT får någorlunda koll på dessa killar och dessutom spelar en del zonförsvar då vinner man mot Frysen. 

Dagens rysare i lokaltidningarna är utan tvekan att fotbollstältet inte sätts upp. Fotbollstältet är ett feltänk från början. Det borde givetvis ha satts upp på en plats där det hade fått stå kvar. Björklövens och kommunens A3 arena i lego fick första sidan i VF.

Godmiddag