Tankar efter helgens EM kval

Sverige kämpade väl mot Kroatien och alla gjorde givetvis sitt bästa men vi måste vara ärliga och erkänna att vi blev helt utspelade igen mot Kroatien.

Det var faktiskt en njutning att se Kroaterna spela ”bolla gris” med en enkel screen på toppen mot zonen och skjuta sönder den. Kanske lärde sig några unga coacher hur man skall spela mot en sådan zon. Sedan gäller det ju att sätta skotten också.

En sådan gammaldags 2 – 3 zon stoppar inte 3 poäng skyttet om motståndarna har flera skyttar och det hade man.

Det hade blivit bättre med en aggressiv 2-2-1 som är designad för att kunna störa 3 poäng skyttet, men det tar tid att lära sig att spela den. Jag har inte sett något lag i Sverige använda den under senaste åren däremot ser jag den ute i Europa ganska ofta.

Att snacka om att vi kunde ha vunnit om vi hade haft fullt lag det är bara onödigt. Kroaterna hade inte heller med några av sina bästa spelare. Alla lag saknar numera flera av sina bästa spelare pga Euroleague m.m

Det är bara att inse att vi ligger långt efter många nationer i Europa fortfarande och det beror på att vi fortfarande saknar kunskap/kultur som ger den bredd som andra länder har. 

Jag tycker att det är tragiskt att se hur vi i Sverige inte har hängt med i utvecklingen. Jag anser att vi var med ganska bra ända fram till omkring 1995 men sedan hände något och vi tappade mer och mer mark mot övriga nationer i Europa. 

Vad var det då som hände på 90-talet ? Varför blev landslaget sämre och sämre ? Jag har givetvis inga bevis men jag anser att……….

Det som hände var att den exklusiva stängda Basketligan bildades och antalet utländska spelare utökades vilket innebar att fler och fler svenska spelare fick mindre och mindre kvalitetstid under serielunken. Business blev viktigare än landslaget.

Antalet matcher per säsong 3-4 dubblades men det var de utländska spelarna som spelade.

Man testade tom 4 x 12 minuter i stället för 2 x 20 minuter för att de svenska spelarna skulle få mer speltid men det blev tvärt om. Jänkarna orkade spela mer med alla pauser.

1995 spelade man 44 omgångar i Basketligan trots att de flesta spelarna var arvoderade amatörer.

De utländska spelarna och några få svenskar tjänade bra med pengar vilket innebar att många riktigt bra spelare slutade för tidigt.

Det fanns amerikanska spelare som redan då hade betydligt högre lön då än de bästa har idag.

Klubbdirektörer och höga potentater har i alla år pratat om att det var det rätta steget att ta för att hänga med i utvecklingen. Än idag hävdar man att intresset för BLH skulle minska om vi skär ner ytterligare på de utländska spelarna. 

Jag tror inte alls att det stämmer att intresset skulle minska för intresset är så lågt som det kan bli. Jag menar att det är dags att utvärdera igen. 

Det har snart gått 30 år sedan starten av Basketligan och vi rullar på utan att nå framgångar internationellt.

Var sitter felet ?  Varför blir de svenska spelarna inte bättre ? Är det fel på tränarna eller på utbildningen ? Utan bra tränare ingen spelarutvecklingen. Satsar vi i Sverige på fel saker ? Jag tror på en total makeover ända från gräsrötterna.

Godmiddag