Mer handboll än basket

BSKT gjorde en riktigt bra match (90 – 96) mot ett suveränt Södertälje som ganska lätt utmanövrerade BSKT´s lite över aggressiva försvar.

Södertälje rullade upp BSKT och fick fram fria skyttar i hörnen eller snygga dunkar på backdoor spel. Gästerna spelade stundtals riktigt fin anfallsbasket.

BSKT gick över till 2 – 3 zon som överraskade en stund men zonförsvaret var alldeles för dåligt så Södertälje fick ännu lättare att göra poäng. Det konstiga var att BSKT stod kvar i samma zon för länge och vips så var underläget 16 poäng.

Ett ursinnigt kämpande BSKT lyckades ta sig tillbaka inte bara en gång utan två ggr i matchen men Södertälje hade nog allt under kontroll. Dom såg aldrig särskilt stressade ut även om deras ledning var nere i några poäng.

Dawit fortsatte med att hänga in 23 poäng och även Esteban hade torrt krut igår (21 p) och satte alla skotten i början av matchen. Det roligaste var att se att Jordan (27 p) är på väg mot formen. Krayem har dock en bra bit kvar till den form som krävs för att fylla hans skor.

Vid ställningen 80 – 90 inträffade följande:

Radosavljevic tar en osportslig foul mot Welle. Till min förvåning ställer sig Dawit på straffkastlinjen och domarna reagerar inte. Det är ju Welle som skall skjuta 2 kast. Dawit sätter båda men under tiden protesterar Södertälje mot att Dawit skjuter straffarna. Domarna konfererar och Kalpakas meddelar att de satta straffkasten inte räknas och att matchen fortsätter med bibehållen boll för BSKT.

Jag tror att det blev rätt till sist men jag ställer frågan varför inte domarna reagerade direkt att det var fel straffkast skytt. Hur kan dom missa en sådan sak ?

Jag funderar också över om hur det kommer sig att Dawit inte fick någon personlig bestraffning och jag funderar över varför Dawit tog straffkasten före Welle och jag funderar över varför Balibrea lät honom göra det.

Tyvärr måste jag säga att det inte är särskilt kul att se på basket när domarna tillåter så mycket armkrokningar, filmande för att få foul med sig, knuffar, rörliga screenar, hård handchecking på spelare som dribblar i sidled och framför allt hårda kroppskontakter på en spelare som går på layup.

Domartrion skall vara några av landets bästa. Dom dömer som dom vill döma. Det är dom som bestämmer vad som är tillåtet på plan och inte regelboken.

Är det jag som inte förstår mig på regelboken eller basket längre ?

Det liknar mer handboll än basket. Enda skillnaden är att handbolls spelarna gnäller inte dom spelar vidare.

Godmiddag