Är BLH lagen dåligt tränade ?

Jämtland – BC Luleå var en riktigt dålig basketmatch. Är lagen dåligt tränade ? Är det avsaknaden av publik som gör att man presterar så illa ?

Igår var faktiskt domarna dom enda som var godkända även om dom tillät Chuck ”att hålla på” i stort sett vid varje avblåsning som gick laget emot. Det ser verkligen inte bra ut. Är det ingen som vågar säga till honom eller är det bara ”karismatiskt” och publikfriande.

Fattar inte spelarna att dom spelar för en större publik än någonsin nu när matcherna sänds i SVT. Det är faktiskt otroligt. SVT 1 på en lördag eftermiddag mitt under s.k Tipsextra tid.

Jag börjar mer och mer tro att många har skött försäsong träningen sämre än vanligt pga pandemin och att det avspeglar sig i det dåliga försvarsspelet och det dåliga skyttet.

Chuck har en viss spelstil som han alltid har haft. Han vill få in bollen nära korgen men utespelare tittar efter skott eller attack först – det är ju den svenska modellen som de flesta har uppfostrats i.

När spelarna väl börjar leta efter passningen inside så är allt som oftast chansen borta. I svensk basket har det inte funnits insidespel sedan Hedenhös dagar.

Det kommer att ta rejält med tid innan Jämtland och BC Luleå börjar fungera på bästa sätt, men både lagen har spelare så det räcker och blir över för att vinna mot alla lag.

Dagens match mellan Borås och Norrköping sänds inte på SVT1/2 så den får mycket mindre tittarsiffror och det kanske är bra. Om båda dessa lag spelar på samma sätt som i premiärmatcherna då blir även detta en riktigt dålig basketmatch. Jag hoppar över den live och väljer BED mellan KFUM Umeå och Uppsala i stället och tittar på den i efterhand – en stund i alla fall.

Mitt negativa omdöme om lagen ovan beror på att kraven är höga med sådana spelartrupper. De 3-4 lagen på den nedre halvan har egentligen ingenting att sätta emot dessa stjärnlag.

Höga digniteter  inom idrotten, kulturen och nöjesindustrin klagar dagligen i medier och tycker att det är orättvist att dom får stå tillbaka för gallerior, köpcentra, stormarknader och liknande men då har dom inte fattat någonting tycker jag.

Det är en tydlig signal att idrott, kultur och nöjesbranschen helt enkelt inte är så viktiga i sammanhanget. Vi inom idrotten får lov att vänta och hoppas att suget eller intresset för idrott finns kvar efter att pandemin har gett med sig och man vågar släppa på spärrarna.

Elitidrotten är inte samhällsviktig i regeringens ögon. Kulturen är i stort finansierad av stat och kommun och klarar sig. Nöjesbranschen/artisterna har pengar på kontot och klarar sig säkert några år utan feta inkomster.

Jag tror dessutom att det kommer att ta tid innan publiken kommer tillbaka i samma utsträckning som tidigare. I den högsta finska hockeyligan fyller dom inte arenorna med det nu tillåtna antalet åskådare. Smittorisken kommer att hänga över världen i flera år det säger de riktig experterna.

Godmiddag