Hatten av för Ike P 60 år !

Idag fyller Isaac ”Ike” Person 60 år. Det är nästan lite svårt att ta till sig att det är 37 år sedan jag tog honom till KFUM Skellefteå BBK för att hjälpa laget att nå div 1. Han tog oss direkt upp i elitserien.  

I och med Ike´s ankomst startade en otrolig resa som är den roligaste jag har varit med om i hela mitt basketliv även om jag inte fick vara kvar som coach när laget efter 2 1/2 år tog steget upp i elitserien. Jag lade i alla fall grunden för den resan.

Skellefteås väg upp i elitserien platsar i ”lilla rekordmagasinet”. Ike Person snittade 34.3 poäng/match och vann skytteligan under första året i elitserien men han var ingen egoist som skulle avsluta varje anfall. Han delade bollen bara det fanns spelare runt honom som kunde lägga den i korgen. 

Jag har sett många bra spelare genom åren men inte många som kan mäta sig med Ike Person. Joel Copeland och Ken Simpson var på samma nivå.

A3 spelar i kväll borta mot Visby och det utan några starters. Visby får aldrig en bättre chans att vinna mot A3. 

Jämtland, Borås och Köping där har du tre lag som hittills i år har visat upp långsam ganska trist basket, men det är kanske så som basket numera skall spelas om man har ambition att vinna guldet. BC Luleå och Norrköping som försöker driva upp tempot kanske är fel ute. Vad Södertälje vill det har jag inte hunnit se ännu pga pandemin och några uppskjutna matcher men jag tror att dom vill spela snabbt med det spelarmaterialet.

Personligen tror jag att dom som försöker spela en snabbare och mer teknisk basket är dom som är på rätt spår. Det kommer att betala sig men det kanske tar lite tid och det krävs en viss kontinuitet med laget. BC Luleå, Norrköping och Södertälje är de lag som har haft mest kontinuitet med stommen inför den här säsongen. Jag tror att det är dom tre som är de största utmanarna till guldet i år även om experterna säger Borås.

Uppsala hade inga problem att vinna mot KFUM Umeå i BED på söndagen. KFUM skulle kunna vara med i matchen om man skulle spela mer en mot en eller ta de öppna skott som man får, men tyvärr så litar man sig helt till ett strukturerat spelsystem som i den här matchen inte gav en enda poäng.

Uppsala spelade rörligt och attackerande en mot en basket vilket hela tiden gav layups eller tvingade KFUM till hjälprotation eller foul. Uppsala spelade aggressivt försvar plus 2-2-1 på främre planhalvan och det innebar bl a 38 bortkastade bollar för KFUM och då är det svårt att vinna. 

I KFUM var Ida Lundgren klart bäst.  Självförtroende och egna initiativ saknas hos KFUM men vi får hoppas att man kan släppa lös kunskapen och kreativiteten till nästa lördag.

Godmiddag