Elitidrottens värde testas

Jag har inte sett Södertälje  – A3 matchen men ”mina ögon” på plats berättar att jag kanske inte var helt fel ute när jag tippade grundserien för någon vecka sedan. Jag hade A3 på 5:e och Södertälje på 6:e. Just nu ligger jag ganska rätt enligt min uppgiftslämnare.

Norrköping som inte har visat sina muskler alls hittills vet jag minst om.
Jag tippade Norrköping högt pga riktigt bra utländska spelare, tuffa Hjern, bra unga spelare och en duktig ung taktisk coach. Vem trodde att Norrköping skulle vinna båda grundseriematcherna mot A3 i fjol. A3 skulle ha fått möta Norrköping i en kvartsfinal. Det kunde lika väl ha blivit en tidig exit för A3 precis som för LBBK året innan mot Högsbo.

Jag tippade Visby som 9:a men jag undrar om inte dom klara slutspel trots allt pga att Wettarna inte verkar hålla måttet. 

På torsdag kommer Jämtarna på besök till Sporthallen i Umeå (Jag föredrar det gamla namnet på hallen för det är verkligen en GAMMAL Sporthall med 50-tals look) men den är ändå fin och ger energi.

Jämtarna tog en meriterande 6 poängs seger borta mot Södertälje i söndags men det säger inte så mycket. Träningsmatcher är vad det är. Jag blir inte helt förvånad om BSKT pga speed och bra försvar vinner men Jämtarna är stora och tunga så dom blir svåra att stoppa om dom får spela nära korgen.

Melnika till Uppsala var oväntat med tanke på att TTT Riga tidigare har meddelat att hon var klar för dem. Ett lyft för Uppsala om de använder henne som avslutare i transission spelet och ser till att hon får bollen nära korgen. Melnika är ingen skytt eller P&R spelare.

BLD startar snart men jag har fortfarande inte fått mitt säsongskort eller streamkod till matcherna. Det är när jag skriver detta exakt 3 dagar kvar till uppkast mellan Luleå och A3. Jag förutsätter att allt löser sig snabbt för vi som är 70+.

Läser om Norrköpings åsikter om hur de anser sig bli behandlade i fotbollsallsvenskan. Jag har sett några av deras matcher och de har det inte så lätt särskilt på bortaplan. Sirius och Varberg är hjältar som klarar sig så bra trots alla minst sagt konstiga domslut.

Jag ser dessa konstiga domslut även när både UIK och UFC som är nykomlingar spelar. Är det på samma sätt även inom handboll & innebandy. Att domarna bedömer som dom vill och lever i en ”skyddad verkstad” precis som i basketen.

Fotbollens makthavare vänder sig nu till regeringen. Deras position är hotad pga pandemin och man vädjar om den hjälp som man ”anser sig ha rätt till” i det trygga landet Sverige. 

Det är nu som idrottens värde kommer fram. Hur högt värderar man egentligen elitidrotten ? Ska den tvingas stå på egna ben oavsett katastrofer i samhället eller är den så viktig så att den behöver samhällets stöd för att överleva. 

Det är lätt att stå i frontlinjen som politiker och visa upp sig när landet har internationella framgångar med landslagen men klappar samma hjärta för elitidrottens klubbverksamhet. Knappast.

Godmiddag