Inte live utan dead sport

Elitidrott live utan publik är värdelöst. Det är min absolut bestämda åsikt. Det är inte live sport utan ”dead sport”, men eftersom så många har idrotten som yrke så fortsätter verksamheten så länge som det finns pengar på banken.

Frågan är hur länge pengarna räcker utan stöd från staten och frågan är om det egentligen är rätt att stödja elitidrott med skattefinansierade medel. Jag är väldigt tveksam till det. Föreningarna borde få lov att i stället anpassa verksamheten efter bankkontot. 

I Sverige finns det ett antal varumärken som förknippas med just Sverige, såsom t ex IKEA & Volvo. På 90-talet var SAAB ett svenskt respekterat varumärke. Regeringen valde att inte stödja utan man lät biltillverkningen gå omkull. Du förstår säkert att regeringen knappast kommer att bära upp svenska elitidrottsföreningar ekonomiskt heller. Ett litet bidrag kan man säkert bidra med igen men det blir inte mer än ”en tumme”.

Den stora risken med att elitidrotten rullar på utan publik det är att publiken finner nytt sätt att underhålla sig som kanske till och med är billigare och att man helt enkelt inte kommer tillbaka. Publiken kanske nöjer sig med billig streaming hemma med familjen eller går på bio i stället.

Jag misstänker att det i Umeå bara är B-löven som sitter säkert. Horderna lär strömma till ladan så fort som den öppnar igen för alla.

Det senast är att 500 får komma in i de större arenorna från den 15 oktober men det är två veckor dit och mycket kan hända. Om det blir verklighet då sitter de flesta ganska nöjda av basketföreningarna utom ”restaurangligan”.

Till helgen skall Jämtland spela träningsmatcher mot Köping. Ingen speciellt med det mer än att matcherna kommer att dömas av Ulf Öhrman, snart 72 år. Öhrman är en riktig legend inom svensk basket. Duktig spelare, stark ledare, bra coach, internationell domare, domarbas under många år och fortfarande kommissarie. Jag hoppas att han har fått alla utmärkelser som man kan få inom svensk basket & RF för ingen är värd dem mer än han.

Det har pratats i alla år om att anledningen till varför svensk basket aldrig ”blir stor” beror på att basket inte visas i TV. Jag har aldrig trott på den förklaringen. Sändningarna i Svt och Play kommer inte att innebära någon större ökning. Det är ett steg i en bra riktning men det finns bara ett sätt och det är genom att få bredden att öka genom stora och roliga icke elit inriktade riksomfattande skolturneringar och genom att utbilda ledare i massor. Det var basketens framgångsfaktor på 70 och 80 talet och det är anser jag basketens framgångsfaktor i USA.

Godmiddag