NIU`s existens är hotad

Utbildningsminister Anna Ekström föreslår att NIU slopas och en ny form av RIG skall vara införd senast 2024.”NIU skall vara för elever som verkligen är på elitnivå” säger Anna Ekström.

Idag finns 9 – 10000 elever i olika NIU program och det anser hon är alldeles för många. Regeringen vill i stället utöka satsningen på fler RIG utspridda över landet. De som inte får fortsätta i NIU kommer man att erbjuda alternativ för att ägna sig åt idrott samtidigt som gymnasiestudier.

Jag får en känsla av att ministern inte har koll på läget. Hon följer hennes tjänstemäns tankar och idéer och dom har absolut inte koll.

Jag vädjar till er på skolverket. Lägg inte ner något som äntligen börjar bli riktigt bra. Utveckla det i stället. En utökning av RIG kommer inte att innebära några besparingar som ni är ute efter utan i stället ökade kostnader men färre ”late blommers” som får chansen att växa.

Peter Mattsson på RF välkomnar departementets förslag och anser att ett ökat riksintag innebär ett rättvisare system. Ett typiskt PK uttalande från RF. Jag tycker att dom är helt ute och cyklar. Det är ett extremt orättvist system som bara gynnar dem som är bäst redan i tonåren och upp till 15 år. Det borde vara klart för både RF och Regeringen/Skolverket att många av våra mest framgångsrika idrottare i Sverige inte har blommat ut förrän betydligt senare. Det finns inget evidens på att de som antas till RIG ”är av det rätta virket”.

Skolverket borde i stället satsa mycket mer på att utveckla idrotten på alla skolor från mellanstadiet och uppåt. Barn och ungdomar mår bra av ett rörelserikt liv är inget nytt. Det har varit känt i många år och skolan skulle kunna bidra mycket med detta och borde vara den naturligaste och tryggaste platsen för barnen att bedriva idrotten i anslutning till skoldagen dessutom med avlönade välutbildade ledare.

RF´s positiva inställning till förslaget är svår att förstå. Det borde ligga i RF´s intresse att i stället få fler och fler att aktivera sig på olika sätt inom idrotten. NIU borde i stället utökas. Det känns inte professionellt att man vill slopa NIU med tanke på att det inte var särskilt många år sedan som NIU startade. Jag misstänker en dold agenda. Att skylla på att det är dyrt med inköp av hästar och rid stallar till vissa NIU skolor låter som ”hästhandlar taktik”.

13 knäskador efter fem (5) omgångar i damernas fotboll allsvenska är skrämmande. Göteborgs lagläkare menar att det täta matchandet och bristen på möjlighet att rotera spelare i truppen innebär för hög belastning och att det är anledningen till skadorna. Hon kan ha rätt men det kan också ha att göra med för tung styrketräning för benen. Elitlagen kanske tränar hårdare och hårdare och kanske har det blivit för mycket. Hoppas att dom undersöker detta noga.

Jag har personligen varit med om säsongerna 86-89 när Ume Basket åkte på flera knäskador/stressfrakturer och den enda förklaringen vi kunde finna som avvek från tidigare år var att den tyngre styrketräningen för bål, ben och knän hade ökat en hel del under de försäsongerna. Vi har aldrig gjort om det på samma sätt igen och knäskadorna har vi tack och lov varit ganska förskonade ifrån efteråt.

Godmiddag