Det börjar lukta basketstart

Umeå BSKT presenterade den 30 juli Maxim Esteban som ny utländsk spelare inför säsongen.

Jag har tittat på det som finns om honom på nätet och blir inte särskilt imponerad. Balibrea säger i media att han är en bra skytt men det har inte jag upptäckt än i alla fall. När jag dessutom noterar lite väl svagt straffkast skytte då blir i alla fall jag orolig. Hoppas att jag har helt fel och att Balibrea får rätt. 

Jag blev däremot imponerad av matcher som jag tittade på i den 3:e ligan i Spanien när jag studerade Esteban. Nästan BLH nivå.

Till veckan anländer spelarna och på fredag startar försäsongen i hall för dem. Jag kommer att studera Esteban noga från läktaren.

Kollade på bokade halltider hos Umeå Kommun och noterade att BSKT har 39 planerade träningspass i hall mellan 14 augusti fram till 6 september alltså på 24 dagar.

Det är riktigt tufft så det vill till att spelarna som kommer till starten den 14 augusti har skött sommarträningen ordentligt och att coacher och fysio har bra samarbete och att träningen pulseras annars kommer skadorna som ett brev på posten. Om spelarna bara har skjutit och lirat ett par tre gånger i veckan och varit i gymmet då håller det inte.

BSKT har nu tre platser kvar att fylla med utländska spelare. Jag hoppas att det blir tre ganska bra amerikanare. Esteban hade en amerikansk lagkompis i Girona som jag skulle ta utan att tveka.

Jämtland fortsätter att bygga sitt lag. Nu har de tre bra jänkare, RT Guinn, Hampton och Zekovic och de är inte helt klara än. Hur tänker övriga utmanare nu då ? Det verkar som att Jämtland under de senaste två åren har fonderat medel för framtida satsningar och att dessa nu kommer väl till pass eller är det så att dom tar risker.

I vintras skrev jag att A3 borde ringa Ivana Dojkic´s agent och värva henne till kommande säsong. Hon är från Kroatien och pointguard i deras landslag. Tyvärr blir det inget av det för i dagarna har hon skriva på för USK Prag i Euroleague. I fjol spelade hon i Euro Cup i ett mindre lag.

Jag hoppas att man i alla fall kollade med hennes agent. Det hade varit kul att se henne i Sverige. Vilken spelare. När Sverige spelade mot Kroatien då kunde Eldebrinkarna inte kontrollera henne i försvar. En suverän attackspelare och skytt. Kolla in henne i USK Prag till hösten om det blir spel i Euroleague.

Fick höra att Luleå försökte få Janee Thompson men att A3 vann dragkampen med större slantar och pga spel i Euro Cup.

Blir förresten intressant att se de närmaste dagarna om A3 undviker konkurs. Jag har fått höra att ”700 papp” skall betalas in omgående annars lär det bli en KK ansökan till Tingsrätten. Jag tror och hoppas att A3 på något sätt får fram slantarna och gör rätt för sig. Det skulle vara trist om åtta års hårdsatsning tar slut på samma trista sätt som det gick för IKSU innebandydamer.

Jag har svårt att förstå hur ledningen inom IKSU huvudförening har resonerat när dom valde att sparka ut deras flaggskepp dam innebandyn. Att skylla på coronan och att intäkterna har minskat drastiskt i företaget håller inte.

Jag tror att dom tog chansen att bli av med innebandyn precis som man gjorde med volleybollen 1999 efter SM Guldet. IKSU framstår inte som en idrottsförening utan som ett vinstdrivande företag och enheter som kostar gör man sig av med.

KFUM Umeå gjorde detsamma med dam elitbasketen 2012 när man sparkade ut Umeå Comets och Umeå BBK(A3) bildades. KFUM Umeå drevs på den tiden som ett företag. Hur det fungerar idag vet jag inte.

Fattar du att alla flaggor som har hängt i IKSU hallen som visade alla SM Guld och Europa Cup Guld är inte längre värda något. Jag antar att dom är nedplockade i någon pappkartong och placerade i något förråd eller kanske bortkastade.

Nya kvastar sopar gärna undan historien. Volleyboll flaggan har jag aldrig ens sett i hallen. Respektlöst.

Godmiddag