Återblick till 1973

Jag tycker att det är dags att titta tillbaka till år 1973.
SBBF bildades 1952 och 1973 finns 23 specialdistriktsförbund (SDF) och över 500 lag runt om i landet. Antalet utövare beräknas till över 100.000.  Över 9000 lag deltog i Coca Cola Mini Basket Cup för åk 5 och 6.

Kan du fatta att 9000 lag deltog. Nio tusen lag innebär att nästan alla klasser på mellanstadiet var med. Om jag var ansvarig på SBBF då skulle jag kontakta Coca Cola Company och försöka få med dem på en ny omgång. Det finns ju ett sockerfritt lite bättre alternativ numera. Det är ur en massrörelse med skolan som bas som basketen återigen kan växa sig konkurrenskraftig.

GB Favorit Cup var uppföljare till Coca Cola Cup och även 70-iaden var stora ungdomsturneringar under 70 och 80-talet som gjorde basketen stor och populär. Junior SM fick namnet Buster Basket Cup 1977. Finns det verkligen inte liknande sponsorer idag eller saknas det fantasi på förbundet ? En bra säljare och ett lite smart upplägg borde kunna locka företag som vill nå barn och ungdomar eller är det inte PK.

Skolturneringar borde vara framtiden. Skolan är barnens normala trygga miljö där de tillbringar 6 – 8 timmar om dagen fem dagar i veckan. Det borde vara självklart att satsa mer på att direkt i anslutning till skolan erbjuda barn och ungdomar mer idrott under ledning av kunnig personal. Basket borde hålla sig framme och ta mycket större initiativ på skolorna. Vart tog förresten Skol SM vägen ? Har SBBF medvetet lagt ner det till förmån för 3X3 ?

Det har gått 47 år sedan 1973 och basketen har enbart drygt 30.000 aktiva spelare. Vad var det som hände ? Varför tappade vi skolan ? Tappet har inneburit förödande konsekvenser för vår sport.

Sverige borde i dag vara en stormakt i Europeisk basket. Vi har ingenting att skylla på. Vi har faciliteterna och vi är ett rikt land vi har alla förutsättningar men vi har stått kvar på perongen och sett på när tåget har gått.

Godmiddag