Den bortglömda stormatchen i kväll på FB

I kväll kl 18.00 sänder basket.se på sin FB sida matchen Sverige vs Ryssland från Challange Round i Karlsruhe 1993.

Jag rekommenderar att du tittar på den matchen. Det är en spännande tillställning och om du tittar riktigt noga så kanske du även ser mig och mina basketvänner som var på plats på läktaren i Karlsruhe.

Du kommer att bli förvånad över kvalitén på matchen och du kommer att förstå att det var mycket som var minst lika bra förr som det är idag.

Jag och femton basketvänner hyrde en VIP buss med flygplansstolar, kök där vi kokade varm korv och bryggde kaffe, video, OH, U formad soffa längst bak och ”pokerbord” samt givetvis med fräsch toa.

Vi hade två professionella busschaufförer som körde i princip non stop och det tog drygt ett dygn att ta sig till EM orten. Vi bodde på hotell inkl. frukost och allt som allt kostade resa och logi ca 3000 kr/person. Entrebiljetter löste. vi på plats eftersom det inte var samma drag efter basket på den tiden.

Idag 27 år senare skulle det nog kosta 10000 kr /person minst plus biljetter.

Det var en härlig upplevelse att vara på plats men samtidigt lite skrämmande när dom grekiska fansen anlände till arenan. Dom var tusentals och ljudnivån som de levererade var enorm. När dom kom in i hallen då tog dom över. Dom satte sig var dom ville oavsett platstilldelning och tobaksröken var tät i ishallen som hade gjorts om till basketarena.  Tyskarna fick ha massor av poliser på plats för att hålla ordning på de mer vilas än tama grekerna.

Det mest spännande var att utanför hallen vid grillen & ölförsäljningen få mingla lite med en del stjärnor bl a Jordi Villacampa, som på den tiden var Spaniens bästa pointguard. Om du kollar i bildgalleriet då hittar du bilden som togs vid det tillfället.

Sverige hade ett riktigt bra basketlag på den tiden och det var också anledningen till att vi åkte ner även om gruppmotståndarna var Spanien, Ryssland och Bosninen Herzegovina.

Tre lag skulle gå vidare och hoppet stod till att besegra B I H. Snacka om antiklimax när Sverige lyckades vinna mot supermakten Ryssland men inte kunde knyta ihop säcken mot B I H.  Helt plötsligt var den underbara segern mot Ryssland inte värd någonting och ganska snabbt bortglömd.

Godmiddag