Ungdomsbasketen i länet i ett vägskäl.

Norrbottens Basketförbund har bestämt att ungdomslagen i Västerbotten inte får spela i Norrbotten serien kommande säsong. Ett extremt olyckligt beslut.

Alla ungdomslag i Västerbotten tvingas nu till Mellan Norrland och det kan säkert komma att fungera men det hade varit bäst om länets lag även hade kunnat spela div 2 och U 19 matcher i Mellan Norrland för samåkningens skull.

Det visar sig nu att de inte har haft några div 2 eller div 3 serier i det distriktet under 19/20. Jag måste säga att jag blir förvånad att basketsporten i Mellan Norrland har gått tillbaka så mycket om jag jämför med t ex 90, 00 och 10-talet.

På den tiden fanns div 2 lag i Sundsvall, Kramfors, Sollefteå, Bräcke, Lit och i Östersund ett par lag. På damsidan fanns lag i Sundsvall, Kramfors, Övik och Östersund.

Är det de ideella eldsjälarna som inte längre orkar och har försvunnit ? Förr fanns dom i Övik, Kramfors, Sollefteå, Bräcke m.fl ställen. Har man missat att släppa fram nya ledare och tappat allt ?

I Västerbotten har utvecklingen gått helt åt det andra hållet. Det finns många div 2 och U19 lag dessutom massor av ungdomslag. Det finns många nya unga ledare som gör ett stort jobb för basketsporten. Framtiden ser ganska ljus ut.

Basketen har dessutom under de senaste 2-3 åren börjat att växa i inlandet på orter som Storuman, Åsele, Dorotea och Vilhelmina.

Under 19/20 deltog lag från Västerbotten i Norrbottensserier med 4 lag i div 2,  3 lag i U19 och  6 lag i andra ungdomsserier. Dessutom hade Västerbotten en egen ungdomsserie kallad VBU med 3 nivåer och 23 lag. I Easy Basket deltog nära 50 lag under året. Det finns fn 14 registrerade föreningar och så många har det inte funnits sedan 70-talet.

Seriesystem och ungdomsbasket finns i Västerbotten men för att de bästa lagen skall få bra matcher då behöver vi Norrbottensserierna som finns inom rimligt avstånd.

Tyvärr tycker lagen från Luleå numera tydligen att avståndet är för långt. De kan få likvärdigt motstånd på hemmaplan och det kan jag förstå men då glömmer man att barnen tycker att det är kul att få resa till Umeå ett par gånger om året för att få möta andra lag än dem ”som de alltid möter”.

Jag är riktigt besviken på mina basket vänner i Norrbotten som har tagit detta beslut. Tyvärr så finns det nog ingen återvändo om jag tolkar VBDF ordföranden Gustav Pettersson rätt.

Snart har det gått 3 månader sedan covid19 utbrottet och nedstängningen i Sverige. Det har gått fort och det är bara samma tid kvar innan lagen i SBL herrar och damer normalt är inne i försäsongsmatcher. Vid det här laget brukar de flesta spelartrupperna vara nästan helt klara men idag har väl ingen ens en förstafemma klar.

Enligt uppgift skall föreningarna i BLH ha ett möte på fredag. Jag antar att det är the final countdown. Dags att fatta beslut om spelformen. Något slutgiltigt beslut om slantarna från regeringen lär det knappast bli. Där är det sagt mitten av juni tidigare.

Det är mycket som talar för att Jesper Gustavsson hamnar i klubben DEAC i Debrechen, Ungern med lag i den högst ligan. När pandemin stoppade ligan då låg DEAC på 4:e plats i den stentuffa ungerska ligan med 14 lag. Förhandlingarna går i hamn när som helst.

DEAC är ett okänt lag för oss men ett riktigt bra lag. Det är klubben som Adam Ramstedt fick lämna efter fem matcher i fjol. Gustavsson kommer att ha U23/U20 laget som spelar i andraligan med fokus på utveckling av spelare.

I Ungern har man en ny intressant regel i den högsta ligan där minst en U23 spelare måste vara på planen hela tiden i första halvlek.

Det är brist på head coach jobb i Sverige så då är det nog ett bra mellanår att jobba med utveckling av både sig själv och andra spelare.

Lite överraskande att F Eldebrink hamnade i Girona eftersom båda spanska landslagsguarderna Palau och Xargay redan är klara för dem. Om Girona också satsar på en amerikansk guard då blir det inte så många minuter för F Eldebrink till hösten. Låt oss hoppas på att Girona liksom flera andra föreningar kommande säsong satsar mer på EU spelare.

Skribenten på Wettarnas hemsida som skriver om bl a deras nyförvärv klämmer ofta i med att spelaren nu kommer till  ”Sveriges vackraste bygd”. När jag läser det då är jag 99% säker på att hen aldrig har varit i Tornedalen.

Godmiddag