Och så var dom bara nio…..

Det var faktiskt lite oväntat för mig att Djurgården skulle dra sig ur BLH.  Jag trodde att man skulle kunna samverka för att på något sätt behålla ett lag från huvudstaden i BLH men icke.

Det är både smärtsamt och pinsamt att se dem klappa ihop efter en ettårig  sejour som inleddes med pompa och ståt i Kungliga med drygt 3000 åskådare.

Jag ställer mig frågan vad det beror på att en sådan anrik förening inte kan få ihop de slantar som krävs för att hålla laget igång i BLH. Det är ju faktiskt kaffepengar jämfört med vad det kostar att hålla igång klubbens fotboll och hockey.

Beror det på att DIF basket har en ledning som ingen tror på och att det därför de inte får det att fungera. Det måste finnas massor av presumtiva sponsorer som skulle kunna tänka sig att vara med men knappast om man inte litar på dem som skall handskas med slantarna.

Eller är det så att man saknar den drivkraft och engagemang som krävs för att få med sig folk på alla plan från engagerade gratis funktionärer till sponsorer.

Ingenting kommer flygande automatiskt utan det krävs ett enormt arbete för att lyckas. Inte ens namnet Djurgårdens IF ”Stockholms stolthet” säljer sig självt.

Jag undrar om man har försökt att samla ordförandena för de stora Stockholmsklubbarna och bilda en allians där alla hjälps åt för att hålla ett lag i BLH. 

Om jag hade varit ledare i DIF och ung och stark då hade jag i alla fall försökt med det. Kanske är det omöjligt, vad vet jag. Jag kanske är naiv i min tanke.

”Den enes död den andres bröd”. 

Konsekvensen blir förhoppningsvis att någon annan plockar upp den falna manteln. Jag hoppas att det blir Alvik, som är en klassisk förening som var först av alla på den stora basketscenen. Alvik borde ha förutsättningarna för att kunna spela i BLH redan nu men man har valt att skynda väldigt långsamt och det är nog klokt.

Åkeshovshallen som är Alviks hemmaarena är ingen dröm med sina tak hängda korgar men hallen ligger ändå ett snäpp högre på min ranking än Köping, Nässjö och Huskvarna sporthallar. Senast jag var till Åkeshov var omklädningsrummen en sanitär olägenhet. Jag vet inte hur det ser ut 2020.

Det borde finnas minst 25-30 basketkillar i Stockholm som är beredd att satsa på spel i BLH utan någon lön alls. Om alla kräver lön då är det bara att fortsätta att lattja i ettan.

BLH med 9 lag är helt ok

Ett BLH med nio lag är bättre än en serie med 12  lag varav 3-4 är för svaga anser många. Det skulle bara innebära mer gnäll om bristen på s.k värdematcher.

Jag antar att det nu blir 32 omgångar, alltså 4 matcher mot varje lag om Wettarna godkänner det. Om Wettarna anser att det blir för dyrt då får det bli en serie där lagen möts tre gånger med en kostnadsutjämning på det tredje mötet.

Om pandemin avstannar och restriktionerna lättar i höst då blir det även lättare att förlägga seriestarten långt in i oktober med färre omgångar.

Hur som helst med Djurgården borta så blev det automatiskt ca 100-120000 kr billigare att spela i BLH kommande säsong – om det blir nio (9) lag.

Godmiddag