En ny tid på många sätt

Som du säkert förstår så har jag ett bra tag känt till att Boris Balibrea har varit på gång till BSKT. Jag trodde inte att det skulle vara möjligt att locka den unga spanjoren till BSKT eftersom de flesta söder om Dalälven verkar ha en panisk skräck för Norra Norrland.

Det har i alla fall visat sig att de som vågar ta steget och flytta till oss de ångrar sig sällan eftersom värmen och omhändertagandet ofta är desto större här uppe.

Igår skrevs kontraktet på och ”saken är biff” som det heter. Det blir spännande att få studera hur han jobbar på golvet med laget.

Det är bara att gratulera sportchefen Luca Romano som har lyckats att föra förhandlingarna i hamn. Jag vet hur många timmar det ligger bakom och det helt gratis på hans fritid. Det är många som aldrig förstår hur mycket tid som en del människor lägger ner helt gratis för sin älskade sport.

Balibrea kom till Wetterbygden för två år sedan. Jag trodde att han skulle få det svårt att klara jobbet som ganska oerfaren 30 åring men det gick bra. Han hade dessutom turen att få riktigt bra spelare i sitt lag.

Utan bra spelare vinner man inga matcher kom ihåg det.

Han hade en tydlig röd tråd i sitt sätt att spela både anfall och försvar och jag gillade det. Intensivt försvar tillsammans och blixtrande snabba attacker efter en retur och snabbt rörligt anfallsspel.

Det senaste året lyfte laget rejält trots att han enligt mig hade ett sämre material att jobba med men han hade några grymma skyttar och det är tillsammans med bra försvar nyckeln till framgång.

Jag tycker att Balibrea även slipade bort en lite störande coach stil som han visade upp år ett och fick mer respekt år två, som gav utdelning rent sportsligt.

När Wettarna var i Umeå i fjol skrev jag särskilt om deras professionella förberedelser i hallen inför match. Balibrea hade en fysio med sig som efter att spelarna hade genomfört sin individuella uppvärmning tog över lagets fys uppvärmning och efter matchen såg fysio till att stretchingen sköttes på bästa sätt.

Det skulle vara toppen om Romano lyckas med att även få fysion till BSKT.

Jag har en känsla av att de lokala spelarna omgående borde sätta igång med en seriös konditionsträning för att ha en chans att platsa i Balibreas lag. Det räcker knappast med många timmar i gymmet.

Godmiddag