Fria fantasier och lite fakta

Jag läser om att Jämtland skall ge plats för unga spelare och det låter jättebra. Frågan är bara vilka unga spelare som passar in i den kravbild som målas upp av klubben. Det blir spännande att följa.

Alexander Lindqvist som man försöker få till sig kan knappast vara en av dem för han är redan veteran.

En veteran som nämns som eventuell blivande assisterande coach i Jämtland är Doremus Bennerman. Om han har samma förmåga att coacha och att lära ut som han hade som spelare då har de hittat guld.

Under alla mina år som basketledare har jag sett hundratals guards spela i Sverige. Jag har inte sett alla så det kan finnas någon som jag har missat som var lika bra men knappast bättre. Bennerman är utan tvekan en av de bästa i nivå med Elliott och Fran O Hanlon

När Umeå Nordics hade sin tryout i maj 1998 då var Bennerman vårt mål men vi hade även en annan amerikansk guard på besök som hette Marcus Norris.

Matchen i matchen dem emellan under tryouten var magisk. Jag har aldrig sett något liknande och kommer förmodligen aldrig att få se det heller.

Bossen i Nordics hade nog siktat lite för högt. Bennerman begärde 5000 USD i månaden redan då 1998 och Norris lika mycket. Bennerman gick till Italien och Norris till Portugal i två år och spelade därefter spelade han för Gran Canaria i den spanska högsta ligan i fem år följt av Turkiet och Portugal. Han slutade nyligen 38 år gammal förmodligen med ett leende på läpparna på väg till banken.

Ser att Emma Karamovic lämnar Luleå BBK. Kanske kan hon vara intressant för A3. Hon är en ung och riktigt tuff forward med bra skott som säkert kan komma upp i mer minuter i A3 kommande säsong. A3 behöver 4-5 ganska stabila svenska spelare bakom de 4-5 utländska spelarna.

Danielle Elvbo säger i dagens op.se att hon troligtvis hamnar där hennes pojkvän Odomes hamnar om där finns ett damlag. Jag tvivlar på att Odomes är aktuell för spel i BSKT även i år så då blir hon inte kvar i A3. Elvbo är ett ganska tungt tapp för A3. Hon är tekniskt bra med bra skott och dessutom rutinerad. A3 letar säkert redan nu efter en minst lika bra backup guard till Brown för hon lär bli kvar.

Personligen hade jag tyckt att det skulle vara spännande med en ny amerikansk pointguard till A3. Brown har spelat i laget länge men har aldrig blivit någon riktig ”crowdpleaser” även om hon är bra. Under de senaste åren har hon inte varit på topp mer än då och då trots att kapaciteten finns där.

Om Brown kommer tillbaka då borde A3 ”låta henne leka med barnen” ute i skolorna och bland alla ungdomslagen för att skapa band så att kidsen vill komma på matcherna. Det borde ha gjorts för länge sedan men nu är det verkligen dags.

A3´s stora problem är det svaga publikintresset. Endast en bra lön kompenserar publikbristen. Vem vill spela inför nästan tomma läktare mer än om det syns på kontot ?

Det borde vara prio ett att försöka få alla kidsen mellan 8-12 år att identifiera sig med laget. Kanske är det dags att börja bussa kidsen till matcherna och bjuda dem på fika och varm korv.

Fri entré till alla pensionärer kanske kan locka en del om man bara ser till att ljudvolymen i hallen är balanserad.

Publikintäkterna har aldrig varit en faktor för A3 under de senaste åren så det är dags att sänka till 50 spänn för övriga vuxna då kanske de köper lite lotter och fikar och slutsumman stannar på en hundring i alla fall.

Min personliga guard favorit är Brianna Kiesel som spelade med Udominate säsongen 17-18. Hennes stats på 30 minuter speltid när det gäller poäng, returer, steals och assist var outstanding. 18-19 spelade hon i Lublin, Polen och senast o Artego B, Polen med samma statistik så henne vill vi ha även om det kostar.

Kanske testa Jessica January, 25 år, 170 cm, strålande karriär i De Paul, lite spel med Conneticut Sun. Strålande i Finland 18/19 och lika bra i Slovakien 19/20.

Godmiddag