Serbien imponerar inför VM men blir det slowmotion VM

Lördag 17 augusti, 2019

Basket bossen Stenberg är på väg in i både styrelsen och aktiebolaget Björklöven. Jag antar att hans uppgift är att representera och bevaka någon av lagets huvudsponsorers intressen. Det är så det fungerar på den nivån. Större koncerner går inte in med miljoner om de inte får vara med i leken.

Jag blir inte särskilt förvånad eftersom hockey är Stenbergs naturliga bakgrund. Jag vet också att de har försökt få med honom tidigare. Han spelade hockey på hyfsat hög nivå innan en skada stoppade honom. Frågan är om det här även innebär att han är på väg bort från basketen och in i sitt stora intresse som är hockey. Tiden lär utvisa det.

Vi har lämnat ett bud till en spelare säger BSKT. Jag tror att jag vet vem spelaren är och jag kan säga så mycket att han är starter i ett av de landslag som just nu spelar förkval till EM 2021. Han är en bra playmaker men han är inte den atletiska spelare som Smith eller Mathiue som har haft rollen de senaste åren. Spelstilen är lite i stil med Solevic som spelade med Köping i fjol, men lite bättre skytt. Kan vara ett lyckat drag men sådant vet man aldrig i förväg.

Uppdatering lördag 15:57 : Playmakern går till ett spanskt lag i stället.

Tittade fem minuter på Lawson, Odomes, Presutti och Johansson igår och pratade några meningar med dem också. Verkar vara trevliga killar men vem anstränger sig inte för det första intrycket.

Nästa vecka när det är dags att börja drilla in lagets spel. Då blir det intressant att se om spelen fastnar snabbt eller om det kommer att ta tid. Vi har under de senaste åren sett spelare som har behövt alldeles för länge att komma in i lagets spel.

När det är dags att börja spela försvar då sållas många agnar direkt från vetet. Det blir troligtvis en chock för alla nya importer när de blir bekant med hur försvar spelas i Sverige då kommer det att synas vad dessa spelare är gjorda av. Det fysiska och ibland nästan brutala försvarsspelet som tillåts i Sverige är en chock för många unga amerikanska spelare.

Läste op.se. Snacka om förväntningar och ambitioner. Förväntningar från media är att de nya spelarna skall vara frälsare och spektakulära sevärda spelare och ambition från Gehrke att bli sämst 3:a och ta sig till final. Jag trodde på dem i fjol då de hade ett riktigt bra lag. Jag tror att avsaknaden av Rönnqvist och Myers förändrar förutsättningarna avsevärt.

Finland spelade träningsmatch mot Litauen igår kväll. Utan Markkanen, Koponen och Salin blev det en brutal överkörning. Litauen vann med 46 – 87.

Italien åkte på en kölhalning med -20 mot Grekland i Akropolisturneringen och idag spelar de mot Serbien som är minst lika bra. Experterna säger att det det ordnar sig när Datome och Gallinari är med och spelar men jag säger månne det. Italien spelade inte tillsammans och Bellinelli hade fuktigt krut i bössan. Hackett var överlägset bäst i laget och så borde det inte vara.

Serbien såg väldigt starka ut när de körde över Turkiet med 20+. Jokic är suverän och mycket svårstoppad med sin teknik i alla moment och sin enorma fysik.

Grekland har något bra på gång och kan gå långt. Giannis Antetokounmpo var helt ostoppbar för Italien och Nick Calathes har jag aldrig sett så bra. I kväll spelar Grekland mot Turkiet. Det borde bli en enkel seger även om turkarna har ett bra lag.

Basket VM som startar den 31 augusti tenderar att bli ett VM som spelas i slowmotion. De bästa lagen har fler och spelare som närmar sig 205-210 cm. Det blir mycket gåbasket från de starka europeiska lagen. USA, Spanien och Argentina kommer att bjuda på snabbt spel. Om de lyckas med att hålla uppe farten och hålla procenten då kommer någon av dem att vinna.

Ha en fortsatt trevlig Helg