De bästa U 16 nationerna lååångt före Sverige

Söndag 18 augusti, 2019

Basket kan vara riktigt underhållande även om det inte alltid är toppklass. Danmarks herrar låg igår kväll under med 56 – 65 mot Belarus i förkvalet till EM. Matchen verkade körd eftersom danskarna spelade illa och låg som mest under med 16 p. Kanske slappande Belarus av lite i slutet med stabil ledning för helt plötsligt började de missa tom straffkast och i Danmark finns en viss Lundberg som är starter i den spanska högsta ligan. Han tog över och med en trepoängare med 1.2 sekunder kvar fastställde han vinsten till 69 – 66. Snopet för Belarus. Danmark vinner nu gruppen och är klara för förkval och eftersom de bara har Albanien kvar såvinner de gruppen. Även Great Britain vann mot Kosovo o0ch säkrade platsen i förkvalet.

Serbien vann stort mot Italien i Akropolis Turneringen inför det kommande VM slutspelet i Kina. Grekland fick oväntat jobbigt mot Turkiet men vann igen. I kväll ren final mellan Grekland och Serbien. Serbien är ruskigt bra men Grekerna kan vinna om de spelar snabb basket. Italien mot Turkiet blir en jämn historia som Turkiet troligtvis vinner om Italien fortsätter att skjuta så illa.

Finalen för U 16 pojkarna i EM:s A grupp var bra. Alla trodde att Frankrike skulle vinna pga av sin längd med åtta spelare mellan 201 – 215 cm mot Spaniens fyra spelare mellan 204 – 208 cm. Frankrike tog 42 returer mot Spaniens 29 men förlorade i alla fall eftersom spanjorerna såg till att det blev en guard game och inte big mans game. Spanien spelade väldigt smart och vann mycket rättvist.

Om du inte har sett matcher från U 16 EM för pojkar då förstår du inte vilken otrolig skillnad det är mellan de svenska spelarna och de bästa lagen i Europa. Det är i mina ögon nästan en helt annan sport, så stor är skillnaden i utbildning både tekniskt och taktiskt.

Killen som var aktuell för BSKT lär skall ha skrivit på för en spansk klubb i andraligan. Igår fick han bara 18+ minuter när hans lag förlorade i förkvalet till EM. Han var dominant och bland de bästa poängplockarna i den senaste matchen. Han fick inte starta igår och det är en gåta. Han fick komma från bänken först i andra halvlek när matchen redan var förlorad. Coachen borde få sparken.

I morgon startar BSKT sina träningar med Gustavsson vid rodret. Jag ser fram emot att studera de nya och kommer att ge min subjektiva syn på dem i slutet av veckan.

Ha det bra