Jerebko & Andra Chansen

Torsdag 15 augusti, 2019

Ärligt talat vad i herrans namn skall Jerebko, 208 cm göra i Khimki ? De har redan 16 spelare under kontrakt varav sex st mellan 208 och 221 cm plus sex till mellan 201 och 207 cm. Alla i rostern är dessutom etablerade topp spelare i Ryssland, Serbien och Lettlands landslag plus fyra bra amerikaner. Ska han spela guard ? Han har helt klart valt dollarbunten och inte speltid i Euroleague. Kanske finns det en lite öppning för landslaget igen med tanke på Khimkis spelartrupp. De kan undvara honom.

Till veckan startar Umeås ligalag träningen på allvar. BSKT kommer att ha många spelare på träningarna från start men hur blir det med A3 ? Vad jag förstår så är Tilda Andersson inte aktuell på grund av rehab efter knäskada, Danielle Elvbo skall opereras inom kort. Vad jag kan räkna till så har A3 max tio spelare tillgängliga varav två från div 2 laget och det under förutsättning att ingen av de övriga har någon skada. Det ser lite tunt ut så jag tror att A3 fortfarande har ytterligare någon spelare på ingång. Det borde vara en 1-2:a och en 4-5:a.

Jag väntar med spänning på vad som skall komma fram i utvärderingen av damernas EM sommar. Spelarna har fått lämna utvärderingar och ledningen detsamma. Helt klart är att man inte var nöjd med Gomez eftersom han fick gå direkt men frågan är vad de i övrigt har kommit fram till.

Jag tror att landslaget behöver en headcoach som kan använda spelarmaterialet på bästa sätt och har 100% befogenhet att ta ut de spelare som klarar av att genomföra taktiken. Coachen skall dessutom kunna plocka bort spelare som inte köper eller fattar konceptet och rättar in sig i ledet. Det bör vara en coach som inte har några band alls till svensk dambasket. Det får inte finnas någon rädsla för att agera med bestämdhet.

Lagen som deltog i ANDRA CHANSEN matcherna i helgen eller ”recyklinglandslaget”, som en bekant kallade dem har väl också fått utvärdera sin vecka. Jag misstänker ”att de hade kul” för det säger ju alla är ju så viktigt. Personligen efterlyser jag effektivt utnyttjande av tiden och inte ”roliga träningar” på den här nivån.

Jag vet inte hur de har tränat men jag hoppas att coacherna tog chansen att köra riktigt tufft med dem för att verkligen få svar på vad de har för kapacitet och att samtidigt passa på att lära dem, som skall vara pointguard eller eller i någon annan roll vad hen måste kunna.

Jag får ständigt höra att spelarna som kommer till landslagen är för dåligt tränade. Det har jag hört varje år de senaste tjugo (20) åren. Det går inte att alltid skylla på det. Spelarna är tränade på de sätt som SBBF har lärt dem att träna vid sina utbildningar och det verkar inte räcka till på långa vägar.

Är det någon som har tänkt på att allt har gått snett för damlandslaget i hockey efter att de lyckades få bort den erfarne ”gamle räven” Leif Bork. Han var utan tvekan kunnig men för tuff och krävande i sin ledarstil och passade inte in längre tyckte en del av de aktiva. Jag tror inte att spelarna förstod vilket inflytande han hade på hockeyförbundet och Olympiska när det gällde att få fram resurser och pengar till laget.

Laget verkar vara i fritt fall. Nu strejkar spelarna. Boustedt på hockeyförbundet menar att inga herrar får ersättning men det är lätt att säga när alla topp herrar tjänar miljoner och de bästa juniorerna på landslagsnivå är heltidsanställda med enorma löner. Finlands förbundskapten tar parti för damkronorna och jag är säker på att Mustonen småler åt ”de dumma svenskarna”.

Moi moi