Svenskar i spanska toppklubbar – trots det torsk

Tisdag 13 augusti, 2019

Kan ni fatta att vi har hela åtta (8) svenskar i den spanska ACB Liga kommande säsong. I Real Madrid Jeffrey Taylor och Melvin Pantzar. I Manreza William Magarity. I Betis Tobias Borg. I Joventud Simon Birgander. I Estudiantes Ludvig Håkansson,. I Obradoiro Nick Spires och Chris Czerapowicz.

Hur är det möjligt att vi spelar så risig basket som Sverige gjorde mot Tyskland i söndags. OK tre av dem var inte med men i alla fall. Marcus Eriksson som skall spela med Alba Berlin saknades också men vi skall inte snacka om dem som inte är med utan om de som spelar och att de inte presterar.

Det kanske är så att de bara kan prestera när de har en högre kvalitativ omgivning som de har i Euroleaguelagen. Då får de tillräckligt mycket utrymme för att kunna sätta ett skott eller lyckas med en attack mot korgen.

I lördags möttes Serbien och Litauen i en träningsmatch inför kommande VM och matchen slutade 72 – 68 till serberna. Igår var det dags igen men den här gången inför hemmapubliken i Kaunas. Även den matchen vann serberna men nu med 91 – 95.

Jag såg matchen och konstaterar att Serbien är bra med skyttar som Bogdanovic och Bielica. När man sedan har Jokic och Radulica att screena med och skapa mismatch då blir det svårförsvarat.

Litauen är bra med Valenciunas och Sabonis m. fl duktiga spelare men jag tror att guardsidan är för svag för att kunna utmana de stora lagen.

Matchen var en ”jättarnas kamp” en helt annan basket än den som lilla Sverige spelade i söndags. Det var nästan en helt annan sport.

Den 17 september 2008 arrangerade Västerbottens Basketdistriktsförbund och Umeå Comets EM kval mellan Sverige och Georgien i Umeå. Jocke Kjellbom var då 29 år och redan en viktig spelare i landslaget. Idag läser jag att han snart 40 år har bestämt sig för att sluta. Hans uttalande tolkar jag som att han gärna hade fortsatt. Jag antar att han inte får den lönenivå i Norrköping, som han borde ha och att han då väljer att avsluta. En utlandsflytt var knappast aktuell. Jag hoppas att han får en respektfull uppvaktning av landslagsledningen för sina insatser för sitt land. Det räcker inte med ”stora grabbars märke”.

Av de tretton spelare som var med i landslaget 2008 är endast fem fortfarande aktiva och det är Thomas Massamba 37 år, Jonas Jerebko 32 år, Serkan Inan 33 år och Martin Palmblad, 33 år i kända klubbar. Jonathan Skjöldebrand 36 år spelade i fjol i Hapoel Eilat, Israel. Endast Massamba var med i landslaget i den senaste matchen. Med tanke på hur det såg ut så skulle de övriga fyra ha platsat.

Ha det