Pojkar vs män och härlig U 20 final

Måndag 12 augusti, 2019

Sverige mot Tyskland blev en klassisk pojkar mot män match trots att tyskarna inte heller spelade bra. Det var stundtals rena parodin i missade skott och bortkastade bollar från svensk sida. 0 av 22 på treorna måste vara något av ett rekord eftersom många av skotten var helt öppna.

Jag blir iofs inte särskilt förvånad eftersom jag vet att många manliga svenska elitbasketspelare ägnar det mesta av tiden på somrarna till gymmet och inte till att förbättra sitt skott, övriga skills och sin kondition.

Borg, Håkansson, Lindqvist och Magarity är de enda som klarar sig från HOOPS onda öga. Övriga spelare såg stabbiga och otränade ut och då i jämförelse med jättarna i Tyskland som borde se stabbiga ut.

Claerens och Pantzar hör inte hemma i Sveriges A -landslag ännu men de haussas upp mer och mer trots avsaknaden av speluppfattning. De är atleter men de vet inte hur de skall använda sin gåva på rätt sätt – tycker HOOPS.

Grafiken var bra men det var ju en tysk produktion så inget annat var att vänta. Den svenska kommentatorn var en habil basketspelare i SBBK en gång i tiden och han kan mycket basket, men när han tjatar om att Sverige borde attackera mera då blir jag fundersam. De gånger Sverige försökte med det då var det locket på och återigen en block så det var inte det rätta sättet att spela mot jättarna från Deutschland.

Sverige borde i stället ägna tid åt att se till att de som skjuter bäst tar de flesta skotten. Ingen verkar våga ta ett snabbt skott utan bollen skall swingas några varv på alla nivåer och till sist blir det tidsnöd och ”fel spelare som tar avslutet”. Alla skall vara med, alla skall röra i bollen, ”dela bollen med dina lagkamrater” det är ledordet i svensk basket idag. Det har blivit vårat stickspår som leder oss ut i intet. Vi måste upp på rätt spår igen.

Sverige borde dessutom ägna mer tid åt att inte gå upp med bollen utan i stället få upp farten. Det är svårt att idag spela anfall fem mot fem mot ett välorganiserat roterande styrande försvar. Det är betydligt enklare att anfalla i fart och mot 1-2-3 eller tom 4 spelare. Simpel taktik som alla borde förstå och som alla framgångsrika länder tillämpar.

Nog om detta och nu till söndagens höjdare som var U 20 finalen mellan Italien och Ryssland.

Jag tippade i HOOPS på lördag att Italien skulle vinna med 10+ eftersom de spelar så bra både teknisk och taktisk basket, men Ryssland gjorde sin särklass bästa match i turneringen och var snubblande nära att plocka hem pokalen. (70 – 67).

Jag rekommenderar alla baskettjejer att titta på matchen och studera dessa under 20 åringars teknik, passningstempo, hårdheten i passningarna, passningstekniken, förmågan att skjuta pull up jumpers, många spelare i ständig rörelse, enkelheten i spelet. Nästan inga själviska avslutningar vid attack mot korgen utan avbruten attack med hoppskott eller passning ut. De korta guarderna i Italien hade inga problem att spela nära korgen eftersom de har fått utbildning i hur de skall göra i olika lägen. Det kan inte vara något som de har lärt sig själva eller slumpen.

Italiens rörliga center Madera fick MVP utmärkelsen men i HOOPS ögon så var den given till deras playmaker Verona. Hon var bäst i laget under hela turneringen och hon var bäst även i finalen. Det är ganska typiskt att hon inte fick MVP award. Korta playmakers har ofta svårt att få den rätta erkännandet.

Alben blir kvar i Galatasaray så hon kommer till Luleå den 6 november för match i EuroCup. Det är en riktigt vass turkisk landslagsspelare med massor av rutin.

Ha det