Tisdag 2 juli, 2019 kl 11:09

”Högljudd publik Lettlands hot” stod det att läsa i rubriker igår men så blev det inte. Efter att Steinberga, Vitola och Basko har försvunnit från laget så har de flesta letterna gett upp chanserna om framgång i årets EM slutspel. Publiken var större vid herrnas U 20 EM i Riga i fjol. Ekonomiskt lär EM också ha blivit en besvikelse för Letterna. Jag har sett de flesta matcherna och läktarna har gapat tomma. Jag skulle vilja påstå att de har spelat i alldeles för stora arenor och jag tror att man har lärt sig det till nästa gång. I Belgrad med 1. 4 miljoner innevånare vilket är dubbelt mot Riga finns det större förutsättningar för att det skall bli mer folk men knappast fullsatt ens i deras jättearenor.

-”Tänk om Eldebrinkarna kunde få lite bra screens från sina medspelare så att de får skjuta oftare” skrev jag igår och det var precis det som hände. Nu blev det 10 av 21 i korgen. Varken Frida eller Elin har riktiga hoppskott utan i stället ganska långsamma set shots så de behöver få lite tid och det fick de i går. Frida fick komma ur staket screenar gång på gång dessutom backade de konstigt nog av henne ofta och då sätter hon skotten. Båda var riktigt bra igår.

Loyd visade återigen vilken attackspelare hon är och dessutom har hon ett bra hoppskott, som är så ovanligt i det svenska laget. 14 poäng och 78% på skotten är snyggt. Kolla in spelarna nästa match. Det är bara Drammeh, Loyd och Abdi som har något som liknar ett riktigt hoppskott. Damer som kan skjuta hoppskott blir ofta framgångsrika basketspelare. I USA och både på balkan och baltstaterna lär de ut hoppskottet tidigt för de fattar hur viktigt det är men en förutsättning för att kunna skjuta hoppskott är bålstyrka och det saknar många.

Jag tyckte innan EM att det var fel att satsa på Drammeh eftersom hon inte har spelat ligabasket under fjolåret men hon har visat kvalitet.

Om den dagen kommer då Halvarsson och Magarity använder en liten pumpfint innan de avslutar under korgarna då kommer deras poängskörd att öka rejält. Nu blir det stressade avslut med raka armar och det blir ofta en miss. De var båda bra med ett stort plus till Magaritys sex (6) offensiva returer.

Zahui hade en rätt svag offensiv match men hennes tio (10) defensiva returer och 7 av 9 straffar var viktiga. Lettiskorna hade stor respekt för Zahui nära korgen med all rätt.

Det blev en i det närmaste perfekt genomförd match om jag bortser från en del otroliga turnovers men de hamnar på kontot för trötthet eftersom Gomez den här gången matchade rätt med de sju bästa spelarna mellan 22 till 28 minuter. Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Grunden sätts i försvarsspelet men segrarna vinns med bra skytte.

Om man inte kan skjuta någorlunda bra då är man chanslös i basketboll. Sverige sköt 28 av 66 (42.4%) igår vilket är bra mot hemmalagets hemska 18 av 62 (29%).

Fantastiskt kul med vinst och avancemang till kvartsfinal i Belgrad, men motståndet kunde ha fått vara något annat lag. Hemmanationen Frankrike åkte förvisso ut i kvarten i fotbolls VM men jag har svårt att tro att det kan inträffa på torsdag i Belgrad. Jag har inte glömt dambasket EM i Frankrike 2013 då Sverige mötte hemmanationen i kvartsfinal. Sverige var på väg mot vinst efter strålande spel men så kom ett par tre konstiga avblåsningar till Frankrikes fördel i slutminuten och EM var över för Sverige.

72564 besök på HOOPS under första halvåret 2019 ger ett snitt på drygt 400 besök per dag. När jag startade HOOPS så var det bara på skoj och jag tänkte inte skriva särskilt ofta men jag blir ju peppad när jag ser att så pass många dagligen läser mina alster oavsett om ni håller med eller inte.

De flesta besökarna är från Sverige (42000) men jag har besökare även från Danmark (4609), Tyskland (2922), Ryssland (2292) USA (3176) som läser HOOPS. Vi får se hur det blir med skrivandet i fortsättningen. Motivationen har minskat något under det senaste halvåret.

Andreas Person ryms inte i BSKT:s budget. Det var nog ett PR trick eller en dröm.

Heja Sverige x 2 på torsdag