Måndag 1 juli, 2019 kl 11:57

”Sverige spelar som bäst om man får springa” det säger alla och det är som jag ser det ett bevis på brist på bra grundspel och varianter för specialisterna. Inte är Sverige så bra så att man kan springa på alla lag i EM. Sverige måste lära sig att spela snabbt när det är läge för det och sätta upp spel när det inte går att springa.

Motståndarna har givetvis sett att Sverige vill springa och gör allt för att inte tillåta Sverige att spela på det viset. Igår såg vi det tydligt. Frankrike spelade med stenhård press på defensiva returtagare, på våra guards och försökte även satsa på steals på outlet passningen. Det blev alldeles för mycket dribblande i sidled eftersom våra guards inte klarar av att med teknik och snabbhet slå sin försvarare. Det blir stillastående framförallt när medspelarna inte kan göra sig fri och inte använder screens för att bli fri då blir det mer och mer dribblande.

Ingen skugga skall falla över Eldebrinkarna. De har visat klass så här långt och klarat jobbet betydligt bättre än vad jag hade trott. Tänk om de kunde få lite bra screens från sina medspelare så att de fick skjuta lite oftare.

Coach Garnier i Frankrike satsade stenhårt på stjärnorna Epoupa, Gruda, Myiem, Ayayi och Hartley. Alla tre spelade runt 29-32 minuter och de gjorde nästan alla deras poäng. Hennes sätt att matcha laget visar på att respekten för Sverige var stor.

Gomez hade en generösare matchning speciellt av vissa spelare. Jag tycker att både Loyd och Nyström gjorde sig förtjänta av ytterligare +5 minuter inför dagens match men det tycker knappast Gomez.

Båda lagen sköt illa men Sverige fick i alla fall sjutton (12/17) straffkast under matchen. Sverige hade bollen under Frankrikes korg väldigt ofta men lyckades strula bort den på löpande band pga den stressade situationen. Magarity var ljusglimten idag liksom 2-3 match up sonen. Halvarsson såg sliten ut.

Resultatet är en hedrande förlust men fatta att Sverige kunde faktiskt ha vunnit om man bara hade spelat liiiite bättre. Nu spelade man inte bra. Hemska 21 bortkastade bollar är tufft att leva med.

Det blev Lettland för Sverige i åttondelen idag. En mardrömsmotståndare inför en fanatisk hemmapublik och utan Mouse Nation som har åkte hem. Varför åker de dit om de inte stannar på en förmodad åttondel ? Sannolikheten att Sverige skulle hamna där var mycket hög.

Lettland spelar ett klurigt anfallsspel som är mycket rörligt. Sverige kommer att får problem om man inte spelar mer zonförsvar. Lettland har flera bra skyttar men jag tror ändå på en hel del zon.

Lettlands match up zonförsvar är mycket bra. Frågan är om de behöver använda det idag. Jag hoppas givetvis på svensk seger som vanligt men det blir mer än svårt i Letternas egen kula.

Är det någon som har sett ngn svensk domare döma under EM ? Inte jag så jag kollade upp det och svaret blev att det inte är någon från Sverige med i år. En svensk domare erbjöds att delta men han tackade nej pga sitt arbete och då valde FIBA att ersätta honom med domare från annat land. Trist tycker jag att vi inte har ngn svensk där eftersom standarden för hur europeisk basket skall dömas under kommande säsong formas på EM.

På tal om domare så fick jag också reda på att veteranen Daniel Berler slutar som ligadomare. Jag tycker att han skall ha ett stort tack för sin insats på elitnivå. En bra domare som jag personligen gillade och jag vet har stor respekt både hos coacher och spelare här i Umeå.

Har studerat coachernas agerande under matcherna och kan konstatera att allt verkar vara som vanligt nämligen att de äldre och etablerade får hålla på. Spaniens coach Mondelo är oerhört favoriserad. Han snackar och gestikulerar vid nästan varje avblåsning som går emot hans lag men inte får han några tekniska foul. Lettlands ganska unga coach Zibarts åkte på ett T direkt när han hade en synpunkt. Även Italiens coach Crespi verkar få hoppa och snacka och tjata hur mycket som helst utan T, men när Sloveniens unga coach Grgic hade lite att säga då blev det T direkt.

De flesta coacherna är ganska aktiva och engagerade under spelets gång med direktiv till enskilda spelare och framförallt till playmakern. Gomez framstår som helt oengagerad förutom några små kroppsrörelser då Sverige har satt en trepoängare. Den coolaste av dem alla är Serbiens Marina Maljkovic, som inte visar en min och absolut inga leenden. I gårdagens avslutande match mot Belgien höjde hon rösten inför sista perioden och underläge med sex poäng och så tog de över matchen och vann den sista med 18 – 28. Laget är som en maskin. Serbien har bra och hårda balkan spelare dessutom flyt och de tar sig till final allt annat vore konstigt. ”I finalen mot Spanien får den spanske coachen Mondelo sin första tekniska foul efter att ha gått ut på plan för att tala med domarna”. Haha jag bara filosoferade lite grand igen.

Vi håller tummarna för Sweden kl 17:30

P.S Jag svamlade lite igår. Inte spelar Abdi i Fenerbache som coachas av Garnier. Hon spelade i Galatasaray i år D.S