Onsdag 3 juli, 2019 kl 11:52

Enligt den s.k Bondepraktikan (googla om du inte känner till den) så blir det regnigt i 14 dagar om det regnar idag, dessutom blir nästa sommar mycket våt. Ingen tror på Bondepraktikan längre på grund av klimatförändringarna men jag tycker att den stämmer ganska bra fortfarande. Vi får se hur de närmaste veckorna blir. Morgonen idag den 3:e startar i alla fall med strålande sol kl 09:03.

Jag vet inte om du kommer ihåg hur jag tippade EM innan starten men nu är det dags att ta sig en titt på det igen. Jag hade Turkiet på plats sex men det var en missräkning. Jag trodde att de skulle satsa på Hollingsworth som naturaliserad amerikan för det skulle ha gått bättre. Jag överskattar nog turkisk basket lite. Det beror nog på deras stora framgångar i Euroleague och Eurocup. Där har de ofta en kvintett med duktiga utländska spelare som ”gör jobbet”.

Så här tippade jag den 19/6, stod fast vid det 26/6 före första uppkast, men tog bort Turkiet från plats sex efter grundserien. Nu läser vi den 3 juli och alla övriga fem är med.

1.Serbien

2.Spanien

3.Ryssland

4.Frankrike

5.Belgien

På sociala medier har det uppstått en diskussion om kommentatorernas jobb och bevakningen av EM. För det första måste jag säga att det är kul att dambasketen får lite utrymme igen.

SVT har haft Jonsson & Egnell som kommentatorer.Viasat har Dahlborn & Nordström och SR har Sundström & Baresso. Alla har varit ok men Dahlborn/Nordström ett snäpp vassare än de övriga pga Nordströms basketkunskaper. Nordström har varit lite väl försiktig men det beror givetvis på att hon fortfarande är aktiv och inte vill stöta sig med någon. Sundström & Baresso är bra men musikinslagen mitt under sändning kan jag vara utan. Det är ju nästan som att lägga in reklaminslag mitt under match fel fel fel.

I och med kvartsfinalspelet så kommer Jonte Karlsson in som expert på Viasat och det ser jag fram emot. En obunden expert som nyligen coachade på elitnivå ser saker som random tittaren inte ser. Jag tycker att det är synd att han inte kommenterade Sveriges matcher för då hade vi fått höra hur en coach tänker och vad en coach ser som ingen annan ser det vore nyttigt ”för många på expertläktaren” att känna till.

Jag vet att BSKT är ute efter en finsk landslagsspelare men som vanligt med respekt för ledningen så håller jag tätt. Spelaren är ganska ung men ändå rätt erfaren, stark, atletisk, tuff spelstil och bra skytt som ”alla finnar”. Det är svårt för unga finska spelare att få ett kontrakt så att de kan spela på heltid så kanske kan det här gå i lås även om BSKT inte har så mycket i lädret.

Både Upshur och Rozzell klara för BC Luleå. Snacka om att plocka fram lädret och ”satsa på säkra kort”. Det känns som att Mosesson har bestämt sig för att det skall bli minst ett till SM guld innan han pensionerar sig om 3-4 år men, om ”den dynamiska duon” inte levererar som förväntat då blir det tufft för alla inblandade parter.

För en månad sedan skrev jag att ”pappa Fredriksson” troligtvis tar över Högsbo. Nu är det ett faktum. Fredriksson avslutade sin framgångsrika karriär för 20 år sedan. Kunskapen inom basketsporten är givetvis stor men jag ser ett problem och det är papparollen. Det fina i kråksongen det är att han redan är anställd i föreningen så det en coach hade kostat går givetvis till satsning på nya spelare. Jag tvivlar på att de betalar dubbla löner för att få behålla Hyder & Grey. Det finns många duktig billiga spelar på marknaden. Det gäller att inte ha för bråttom.

Taylor Lundgren till Norrköping borgar för att laget blir att räkna med även kommande säsong. Han har gjort ett strålande jobb i Eos. När han gick till Eos skrev jag om att jag har hört att han jobbar lite annorlunda än många andra coacher. Lägger tydligen ner massor med tid på spelsekvenser för att få spelarna att lära sig att ta de rätta besluten. Låter väldigt klokt i mina old school öron.

Partille fick samma poäng som Umeå men fler höga poäng och utsågs till Sveriges bästa idrottsstad i år, men enligt Wikipedia så är inte Partille en svensk stad. Gör om och gör rätt.

Hur sammanfattar du det här brukar jag säga när jag vill få en sammanfattning, men nu hör jag till och med erfarna radiojournalister på P 1, som säger ”och hur kokar du ner det här då”.

”Att vara högljudd och göra sig hörd” får jag höra allt oftare. Jag måste mejla spraket.se och fråga om det är ok att uttrycka sig så.

Heja Sverige x 2