Tisdag 25 juni, 2019

”The Flatpack Empire” fick stryk av britterna i lördags och det var en riktigt svag sista träningsmatch inför EM starten på torsdag. Jag hoppas att Montenegro har underskattat Sverige rejält efter att ha sett den floppen. Det var synd att inte Spanien matchen gick att se för då hade troligtvis underskattningen blivit ännu större hos kommande motståndare. Kanske hade de spioner på plats i Fuenlabrada.

Det är knappast någon som räds Sverige efter att ha sett uppträdandet i de senaste matcherna. Bara fyra poäng mot Spanien i den sista perioden måste vara något av ett rekord på den här nivån. Kanske tror någon att Sverige maskerar formen, men tyvärr så tror jag att det är ungefär detta vi kommer att få se även i fortsättningen. Rollerna är otydliga och detsamma gäller positionen i laget verkar oklar pga matchningen och det skapar förvirring.

Jag tycker att Sverige spelade ok försvar men anfallet var slarvigt och orörligt och direkt svagt när motståndarna bytte vid varje screen. Då lyste bristen på initiativförmåga och speluppfattning igenom.

Brittiskorna vinst var ingen tillfällighet. De föll med endast två poäng 67 – 65 i söndags mot Spanien. ”We are ready for war” sade den brittiska centern Fagbenle efter matchen och syftade på kommande EM.

Serbien körde över Turkiet med 34 poäng i söndags. Mitt tips står kvar även om ingen hemma arrangör har vunnit på 18 år. Serbien vinner Eurobasket 19.

Igår släppte BSKT info om att Callum Lawson har skrivit på. Jag valde att inte publicera namnet även om jag har känt till kontakterna och läget i ett par veckor. Det blir intressant att se vad Lawson kan erbjuda den dagen i augusti när han landar i Umeå. I highlight filmerna ser alla spelare bra ut.

Lawson är som jag tidigare skrev lite avig men det finns potential och det återstår att se om han räcker till. Jag tar för givet att han har fått ett provspels kontrakt som sträcker sig max till jul. Hoppas att han tränar bra hela sommaren. Kommer han hit i dålig form som så många gör då tar det två till tre månader innan de är redo för BLH.

Vad jag hört så ska även den talangfulla svensken som spelade i Italien i fjol vara i det närmaste klar men jag låter BSKT själva få släppa namnet.

Jag har sett Dawid Jallow träna med BSKT några ggr och efter lite efterfrågningar så står det klart att det är nära en comeback i BSKT linnet. Det tycker jag är kul. Jallow är en tuff defensiv spelare och en orädd offensiv spelare som är välkommen hem efter två säsonger med Luleå Steelers i ettan. HOOPS är som du vet en förespråkare av satsning på spelare från Umeå. BSKT måste ha ett antal egna produkter i truppen för att gå hem hos publiken och helst skall någon av dem finnas på plan under stora delar av matcherna.

Att köpa in hela lag med utländska spelare kan jag förstå om det inte finns egna produkter. I Umeå finns det minst en handfull spelare idag som håller i BLH kanske inte som ordinarie starters men då måste de sköta sommarträning föredömligt. Bara muskelbyggande, lite lir och skotträning duger inte.

Konditionslöpning helst på i ojämn terräng, löpteknik, snabbhet och spänstträning borde vara fysions ordination till alla elitspelare och spänstträningen innebär inte tunga lyft utan massor av hopp över häckar, små och stora trappor med både tvåbens och enbenshopp. Jag inte bara tror att det är så de bör träna jag vet.

Gustav Moberg som var i Umeå på provspel i maj är också på gång till BSKT. Han är helt klart en spelare som Gustavsson gillar. Jag tycker inte att han var särskilt bra under provspelet men han är väl skolad och positiv och han skall tydligen studera i Umeå och då passar han in i budgeten direkt.

Britterna kallar vårt land för The Flatpack Empire och det beror givetvis på IKEA.

Stefan Lövens tal inför OS delegaterna var bra och genom att inte lova statlig garanti visade Sverige för övriga världen vad demokrati är. Lövens engelska uttal är imponerande och övertygande men inte tillräckligt övertygande. Allt snack från IOC om miljötänk och hållbarhet var bara kulisser som Sverige på ett lite naivt sätt trodde på. Allting är fortfarande som vanligt.

Lev väl