Söndag 23 juni, 2019

Efter att ha blivit utspelade och förnedrade mot Spanien utan ”frälsaren” Zahui och Lloyd så trodde nog många att nu skall Sverige visa var man står men det blev i stället det helt motsatta. Jag är övertygad om att paniken sprider sig inte bara bland ledarstaben utan även bland spelare för att inte tala om SVT som återigen gör en satsning på damernas basket EM.

Sverige spelade precis som i kvalet. Samma grundspel som bygger på att bollen i slutskedet skall inside och det vet alla lag nu. Motståndarna sätter press på bollen alla övriga collapsar och stänger penetrering och undviker de få screens som kommer och när bollen lobbas inside då är man två mot en.

Sveriges screensättning var återigen mycket dålig. Man verkar bara vilja köra med slipscreen men när motståndarna inte kliver ut i pick och rull då fungerar ju inte det heller. Det var en lätt match för britterna. Sverige spelade exakt på samma sätt som senast och det kunde britterna nu hantera. Sverige blev stillastående och fick lita sig till individuella prestationer och det räcker inte på den här nivån.

Great Britain var helt enkelt bättre med tufft försvar, man-man och matchup som gjorde Sverige stillastående. Vid varje inkast från baslinjen hade Sverige svårt att hänga med då det krävdes flera byten vid screens. Spelförståelsen verkar inte så bra hos flera av de svenska spelarna. Dessutom satte britterna upp några spel som helt lurade det svenska försvaret.

Sveriges dubblingar på lowpost kom från hjälpsidan i hörnet och det utnyttjade britterna bra. Jag väntade på en korrigering till frontning och mer press på bollen för att slippa rotera men det kom aldrig.

Britterna spelade på det viset mot Sveriges insidespel och det blev 15 turnovers på passningar inside. Svenska spelare är dåliga på att passa bollen inside och det gäller även herrarna. Du fattar väl varför.

Jag måste tyvärr säga att Halvarsson och Zahui såg sega ut i defensiven för att inte tala om H-Carter. Vad gör hon i truppen. Vi behöver skyttar inte spelare som är tunga i steget. Lloyd och Vesterberg var ljusglimtarna som gjorde det mesta rätt under sina korta inhopp. Zahui hyfsad men långsam i fötterna som vanligt i defensiven.

Jag fattar ingenting. Är Gomez en nitlott eller maskerade Sverige var man står. Gomez matchade inte ens för vinst igår. Det tycker i alla fall jag att han borde ha gjort för det hade varit gott för självförtroendet för ett stukat landslag.

Sveriges stora svaghet är att man saknar en riktig pointguard därför spelar man en mellanmjölk basket som bygger på att bollen transporteras runt och om någon råkar få ett bra läge så tar man det annars hamnar bollen till sist inside. Det är en oldschool taktik som inte duger för så bra är inte laget – anser jag.

Sverige visade inga säkra set plays och jag tippar att vi tyvärr inte heller har några fler än det vi såg.

Staggered screens på weekside har alla lag kört i flera år så alla kan den och byter som man har lärt sig. Guard cut och backscreen på Zahui byter motståndarna inte på och om de gör det då kliver den långa ut och sätter press på bollen och tvingar till drive in i fällan. Det var nästan patetiskt att se Lundqvist sätta upp en open i sista anfallet mot en mycket längre guard som är lika snabb som hon. Lundqvist kom ingenstans i den här matchen men hon var inte ensam. De flesta ser väldigt vilsna ut. För korta förberedelser med alla tillsammans kan man skylla på men det är inte där det sitter.

Sverige har några ganska bra skyttar i Eldebrinkarna och Lundqvist men akilleshälen är avsaknaden av BRA skytte. Det syntes tydligt mot britterna som visade upp ett smartare spel och bra utnyttjande av sina skyttar. Dessutom saknar våra långa spelare mowes inside.

När slutsignalen gick så noterade jag att det brittiska laget satte sig i en ring och stretchade. Det är professionellt. Det svenska laget lämnade direkt arenan utom coacherna som ivrigt diskuterade med F Eldebrink. Det såg verkligen ut som PANIK.

Jag vill inte vara negativ men Gomez imponerar inte. Jag saknar dessutom lite engagemang och temperament. Han verkar mer old school än mig. Han får inte fram något av det här spelarmaterialet.

Spelarna kommer inte att kunna rädda honom från en exit. Inte heller Pinto är rätt medicin för Sverige men jag tror att Sundberg med fl unga nya coacher (Sandberg & Taylor) skulle göra stor skillnad. Sverige behöver ett smart effektivt spel med set plays för de som är bäst och helst ett försvar med mer press över hela planen. Släpp fram de nya unga välutbildade och energiska , entusiastiska coacherna.

Jag hoppas verkligen att jag har helt fel i min analys och att Sverige får till det och inleder med en seger mot Montenegro på torsdag.

Lokaltidningen vk.se skriver idag om att Umeå IK möter Sundsvall. Om det hade varit i Allettan då hade jag köpt det men nu gäller det U 19 serien. Vad är det fråga om ? Äcklig särbehandling.

Ha en fortsatt trevlig Sommar