Torsdag 20 juni, 2019

Södertälje värvar bra igen. Jag har sett Alexander Larsson spela i Leicester Riders i vinter. Det har inte blivit så mycket speltid beroende av att laget hade en handfull hyfsade amerikaner men han fick en hel del speltid i Europe Cup. Killen har gjort det bra och blir en faktor i BLH. Jag tipsade faktiskt BSKT:s sportchef om honom redan i november som ett tänkbart prospekt inför 19/20.

Jag gissade lite om att Magarity kanske var hemligheten som Luleå BBK hade och inte kan presentera förrän om 1½ månad men det var för bra för att vara sant. Hon hamnade i Hatay i Turkiet. Undrar om det var Santa O. Som de släppte förra veckan eller om det är någon annan.

SBBF:s satsning på EM som startar nästa torsdag är vad jag förstår enorm. Den nya hemsidan för landslagen och allt som finns på den sidan tyder på kostnader. Det känns som nu eller aldrig för svensk dambasket. Senast när Sverige var så bra i Frankrike under coach Johanssons ledning missade man chansen att utnyttja den mediala boomen. Jag har kvar både Expressen och Aftonbladet från den tiden och det är faktiskt 1-3 helsidor varje dag under upp till 10 dagar. Undrar om coach och spelare känner pressen och förväntningarna. Det tror jag de gör. Jag hoppas att de kan klara det som förväntas av dem alltså minst ¼ final men egentligen ½ final ”för så bra anser ju förståsigpåarna i ledningen och en del spelare som intervjuats i media att laget är”.

SVT sänder Sveriges matcher men TV3 Sport sänder 2 matcher varje dag utöver Sveriges matcher. En högtidsstund för mig. Hoppas att det blir bra tittarsiffror då kanske TV3 Sport blir kanalen för svensk basket.

Över 600 nyutexaminerade spelare från USA college har hittills skrivit avtal med olika agenter för att få chansen till spel overseas. Siffran kommer att öka för varje vecka som går så det finns gott om spelare på marknaden. Det som många inte vet det är att det finns minst dubbelt så många spelare som inte har en auktoriserad agent. Det är bara spelare som ”agenterna tror sig kunna tjäna bra slantar på” som har agenter. Klubbar och coacher är ofta rädda att göra business med ”fria spelare”Dessa ”fria spelare” trots att dessa ofta är betydligt billigare och kan trots det vara mycket bra. Jag har under min tid som sportchef hos Umeå Comets haft flera ”fria spelare” som har levererat stora siffror på plan. Numera är allt uppstyrt från FIBA så den fria konkurrensen är nästan borta, men man kan fortfarande göra fynd bland det enorma utbudet av duktiga basketspelare i USA.

Jag har svårt att förstå hur SVT kan köpa in sig på herrarnas U 21 EM mitt under pågående dam VM. Tänkte de att de skall konkurrera med TV 4 ? Jag menar att de tänkte helt fel. I stället blev det herridrott mot damidrott helt i onödan. Jag hade haft förståelse om Sverige hade deltagit i U 21 men vi är utslagna och vem vill ägna tid åt att titta på detta. Jag hoppas att de s.k tittarsiffrorna blir riktigt dåliga så att de lär sig en läxa.

Trevlig Midsommar