Onsdag 19 juni, 2019

En vecka kvar till EM starten för de svenska damerna. Truppen är nu spikad med för mig ett par oväntade namn. Det är tydligt att coach Gomez satsar på långa damer som kan skjuta 3 poängare så då kommer Vesterberg med. Att Drammeh som inte har spelat seriebasket under säsongen slinker med i truppen känns lite tveksamt. Där borde Asoro ha varit att föredra men rookisar kanske inte kan avstå ett läger som man är kallad till, vad vet jag. Skadade Fontaine är ett stort tapp och frågan är om F Eldebrinks skada är tillräckligt rehabiliterad så att hon kan spela 10+ minuter per match i gruppspelet för det kommer att behövas. Montenegro som Sverige möter i den första matchen blir en svår nöt att knäcka.

Om jag skall tippa EM:s slutställning idag med utgångspunkt från träningsmatcher och spelartrupper då blir det följande första sex.

1.Serbien

2.Spanien

3.Ryssland

4.Frankrike

5.Belgien

6.Turkiet

Serbien ser väldigt starka ut och det utan Petrovic, som ansluter senare pga lång och slitsam säsong, dessutom har de hemmaplan i en finalserie. Spanien saknar i år Torrens som är skadad och det tror jag kommer att betyda en hel del så det blir inte guld, kanske inte ens final. Ryssarna med Vaadeva blir svåra – kanske tom final. Frankrike saknar några starka spelare så jag skulle bli förvånad om det tar sig till final som många tippar. Belgien spelar väldigt bra reda nu och det utan Messeemann. Jag tror att Turkiet kan överraska rejält.

Sverige då ?

Jag vill inte vara negativ men jag tror att vi får vara glada om laget tar sig vidare från gruppspelet. Frankrike och Tjeckien är troligtvis för bra för Sverige och som sagt Montenegro blir också svåra.

Snappade upp att BSKT är nära avtal med en svensk spelare av god klass som har spelat utomlands i år. Jag har sett några av hans matcher från i år och han överraskar och kan bli en viktig faktor. På G är också en engelsman som jag har sett i några matcher. Han är lite avig i sin spelstil men har den rätta känslan och är troligtvis en hyfsat vass starter i BLH. BSKT släpper givetvis inga namn innan avtal är påskrivna så jag får respektera det.

Bizaca lägger av och jämförs med Eric Elliot av nsd.se krönikören. Krönikören var kanske för ung när Elliot spelade i Plannja. Han var grymmast av de grymma. Bizaca kom undan med 1000 stegfel och lika många fasthållningar och lika många rörliga screenar i Södertäljetröjan under sin karriär och dessa stegfel m.m gav ganska många poäng i hans cv. Jag tycker att han var en bra liga spelare men inte de senast två åren och definitivt ingen Eric Elliot. Av någon anledning benådad och skyddad av domarna och en av anledningarna till varför jag kritiserar domarna. Han hade inte spelat sju (7) säsonger i Södertälje om han hade varit så bra som en del verkar tycka. Personligen kan jag tycka att det bara är bra att han slutar. Det kanske blir mer fair play då. Men Palmblad är kvar så nej.

Visby signade Julie Spencer från Portland. På highlight filmen ser hon ut som en WNBA spelare så det går inte att bedöma henne från det. Jag har inte hittat någon hel matchfilm som säger det mesta om en spelare. Motståndet i ligan är inte heller det bästa men det håller nog BLD klass i alla fall. Tjejen ser ut att vara bättre än vad Visby hittade i fjol i alla fall. Guarden Alexa Middleton som Visby har signat tidigare kommer också direkt från skolan och ser också ok ut på highights filmer men BLD är något helt annat. Båda spelarna är billiga eftersom de kommer direkt från skola men så måste det nog vara för Visby eftersom de kommer att behöva minst fem utländska spelare även i år om de skall kunna hävda sig i tabellen.

Södertälje verkar vara sugna på att utmana i toppen att döma av påskrifterna hittills men jag väntar på de tunga namnen om snacket skall få mer substans. Luleå BBK ligger just nu klart i topp med A3 något efter vad det gäller startspelare. Alvik bli kanske en utmanare om McCarville kan spela hela säsongen. Väntar med spänning på vad Högsbo skall hitta på. Blir det pappa Fredriksson som coachar ? Jag är övertygad om att de satsar på helt nya amerikanska spelare och avstår från att dubbla lönerna.

Moi Moi

BONUSTANKAR FRÅN MR BASKET

Södertälje, Köping, Wetterbygden, Nässjö och Djurgården. Vad har dessa föreningar gemensamt ? Jo alla fem har takhängda korgar och gympahalls liknande hemmaplaner. Några av dem har fortfarande ribbstolar på sidorna. SBBK kallar hallen för ”Mälardalens bästa eventarena” och om det stämmer då är det verkligen illa i M-dalen.

Jag är lite förvånad över att inte alla måste erbjuda gästande lag ungefär samma sportsliga förutsättningar. Takhängda korgar borde inte längre få finnas i den svenska BLH. Takhängda ser jag bara i lägre divisioner runt om i Europa.

Jag tittar mycket på olika sporter ute i Europa och kan konstatera att vi i rika Sverige ligger låååångt efter mååånga länder när det gäller faciliteter alltså anläggningar där basket, handboll, volleyboll för att inte tala om hockey eller fotboll spelas. Några få länder i forna Östblocket har anläggningar som är lika slitna som t ex Gammliahallen och Tegshallen i Umeå.

Den enda idrottsanläggningen i Umeå som drar ganska mycket publik det är hockeyarenan, som får sina ansiktslyftningar lite då och då. Just nu bygger man konstigt nog en ny entré till en ganska skabbig gammal hockeyhall för massor av miljoner. De borde ha byggt en ny arena på en gång.

Jag antar att det inte bara är ett mediokert B-löven som drar publiken dit utan även ett flertal näringsställen där man kan få i sig mat och dessutom pilsner. Det vore verkligen på tiden att Umeå som kallar sig Norrlands Huvudstad fick till en evenemangsarena för inomhussport värd namnet. Det har snackats om det sedan början av 90-talet men ingenting händer.

Jag tvivlar på att jag hinner uppleva det under min livstid. Det var på gång för 25 år sedan då Gammliahallen skulle rivas och en ny hall skulle uppföras på området men helt plötsligt fick kommunens politiker kalla fötter och ändrade sig. Nåja. Det var ingen evenemangsarena som var på G då så det var lika bra att det inte blev av.

Thorengruppens stora planer på fullstor fotbollshall och innebandyarena i Umeå har varit headlines i lokaltidningarna i minst två år men än så länge är inte ett enda spadtag taget. Kommunalråd och politiker har frontat i media med den nyheten men det lär dröja till hösten 2021 minst innan en innebandyhall kan stå klar. Om de inte får upp fotbollstältet över Gammliavallen/UEASol innan jul då är det riktigt pinsamt.

Ha det bra