Torsdag 9 maj, 2019

Att Gehrke blir kvar i Jämtland var ingen överraskning. Han fick igenom sitt krav på endast ett års kontrakt och då var saken klar. Jämtland blir att räkna med kommande säsong med en så erfaren coach och med de nya resurserna som föreningen har fått genom kommunens satsning på den nya anläggningen.

Det är lätt att förstå att många sneglar med avund mot Luleå, Östersund och Norrköping som har sådana mjölkkossor till anläggningar men det klubbarna kanske glömmer det är att man själva först måste bygga upp sina organisationer.

Av allt att döma försöker nu A3 samordna sin verksamhet med BSKT med en förhoppning om att kunna stärka organisationen. Två svaga organisationer gör ett försök att få till en stark organisation runt sina lag. Det är inget feltänk men det finns många exempel på hur det har gått snett och missgynnat någon av föreningarna och hur splittring har skapats. Dessutom kan personal helt plötsligt få mycket mer att göra utan att det syns på lönen. Läs nedan.

Kanske kan man samordna sponsorförsäljningen så att det gynnar båda lagen men för mig är frågan om dom har tänkt på gräsrötterna.

Det är dom som gör det stora ideella jobbat runt matcherna med allt från att stå i entré, sköta kioskerna och inte minst den viktiga gruppen som sitter i sekretariatet och professionellt sköter tävlingsadministrationen, som kanske måste jobba dubbelt så mycket vid en samordning. De måste med på tåget om allt skall fungera. Om inte de är med då måste en mängd nya funktionärer rekryteras och det gör man inte i en handvändning.

Enligt mig är de ideella ledarna och funktionärerna ofta viktigare än styrelsen i en förening.

I det här läget kan det vara nyttigt med lite historik.

På 70-talet klev herrbasketen från Haga SK in i Sandåkerns SK och skulle samarbeta med den framgångsrika dambasketen. Det fungerade inte för herrarna tog snabbt över. Dambasketen bröt sig ur och bildade 1976 IF Cometerna, som blev en framgångsrik förening.

1994 lade KFUM ned dam och flickbasketen och skickade över alla till Cometerna eftersom man ville satsa på herrbasketen och tyckte att det skulle bli bäst med två specialföreningar.

Det fungerade fram till 2009 då en svag styrelse i Cometerna inte orkade kämpa vidare.

KFUM behövde få in mer kvinnor i sin verksamhet och lockade med god ekonomi. Cometerna en av landets klassiska damföreningar med 16 säsonger i landets högsta serie sedan 1976 lades ner trots att föreningen var skuldfri.

Efter bara två och ett halvt år i KFUM (dec 2011) tyckte huvudstyrelsen att dam elitbasketen kostade för mycket och bestämde sig för att lägga ner den. Turligt nog bildades (april 2012) då Umeå BBK (nuvarande A3) och damelit basketen levde vidare till vad det är idag.

Det är ett bra beslut av BSKT att släppa Mathiue. Det finns tusentals sådana spelare i USA som inte tvekar att ta chansen att få spela basket overseas om de får chansen. Det svåra är att hitta en som har ordning på sitt liv och kan anpassa sig till vinter och den livsstil som vi har här uppe i norden.

Mathius lön hade automatiskt ökat med kanske 50% om han hade blivit kvar och det tycker jag att han inte är värd. Han var svårcoachad. Gustavsson försökte få honom att släppa bollen till de öppna skyttarna men han envisades med att själv försöka avsluta och det kostade många kraschlandningar under korgen och kontringar för motståndarna.

Det ryktas om att Eliasson kan vara på väg till någon av de övriga norrlandsklubbarna. Inte helt omöjligt. Eliasson spelar tufft och bra försvar, har ett bra skott och han skulle passa in i de offensiva spelstilarna.

Det är knappast troligt att Varytimiadis heller blir kvar även om han är lite av en favorit hos många. Greken har setts hand i hand med Degbeon under hela våren och hon hamnade i Polska Lublin. Herrbasketen i Polen håller hög klass så i den högsta ligan platsar han knappast men det finns professionella bra lag på lite lägre nivå.

Läste ett inlägg på FB nyss. Det är tydligen fler än jag som ser att Södertälje BBK är superfavoriserade i svensk basket.

-”Tror på Tälje oxå. Vem vill inte ha domarna på sin sida. Å sen när förbundet oxå vill att man skall vinna då är saken klar”.

HOOPS skrev för ett par veckor sedan om Norrköpings Dolphins dåliga ekonomi. HOOPS fick lite kritik för det från klubb bossen men nu visar det sig att HOOPS hade rätt.

I morgon tror jag att jag väljer att titta på hockey VM i stället för final fyra i Borås. Jag måste kolla in om det stämmer som Svartvadet sade i sportradion att Kanada spelar ”Run and Gun hockey”.

Godmiddag