Onsdag 8 maj, 2019

Idag är Sandberg i Luleå och träffar Luleå Basket. Jag har skrivit det förr och jag gör det igen. Jag hoppas att han skyndar långsamt och blir kvar i Göteborg. Jag tror att han får det svårt att säga nej men han kanske inte blir så värst imponerad av rundturen i anläggningen. Nuvarande klubben Högsbo har egen hall och utmärkta träningsmöjligheter.

Sandberg avbröt högskolestudierna i Umeå när Alvik ringde och lockade ner honom till Stockholm för fyra år sedan och har vad jag vet inte återupptagit studierna efter det. Det kan vara lockande att satsa på basket på heltid men jag hoppas att han inser att det knappast kan bli hans levebröd fram till pensionen.

Oavsett vilken universitetsort han väljer så borde han i alla fall kombinera tränarjobbet med högskolestudier och på så sätt slippa ta studielån. En win win situation för båda parter. Jag önskar i alla fall den goda Sandberg lycka till vilket beslut han än tar. Vi är ju båda från Norrbotten.

Gårdagens final mellan Södertälje och Borås var en märklig tillställning där hemmalaget svarade för – hela tiden kroppskontakt försvar – men det var Borås som fick foul vid minsta lilla kroppskontakt. 31 – 13 i straffkast till Södertälje, 19 foul på Södertälje utspridda på många spelare men i Borås 27 foul på i princip alla 5-6 startspelarna. Favoriseringen av Södertälje var så slående så att alla som kan hyfsat mycket basket borde ha lagt märke till det. Det är inte kul att titta på basket när det blir så här. Jag kan inte tänka mig att Borås sportchef Jonas Larsson kan vara nöjd med vad han fick uppleva igår kväll.

Trots idag 1.8 miljoner i skuld till Kronofogden så aviserar A3 fortsatt satsning på Euro Cup och fem utländska spelare i laget.

Jag tycker att A3 borde besinna sig och avstå Euro Cup och nöja sig med spel i Svenska Cupen och i BLD. Tre bra amerikaner och 4 – 5 habila svenska spelare räcker långt om man har bra tränare och matchcoach. Se på Högsbo. Om A3 dessutom sanerar rejält i spelartruppen då kanske de kan återfå den vanliga publiken på sina hemmamatcher.

Om de skall fortsätta i Euro Cup då borde de nöja sig med en slimmad trupp. Telge spelade i Euro Cup i fjol med bara ett par utländska spelare. Det blev givetvis inga segrar men bra matcher och stor erfarenhet för de unga svenska spelarna. Varför skall A3 vara skyltfönster för utländska spelare  ? Det är de svenska spelarna som behöver internationell erfarenhet om svensk basket skall bli bättre.

Ovan skriver jag – sanera rejält i truppen – och med det menar jag att man endast borde behålla framtidsspelarna och det är Elvbo som har mycket mer att ge än vad hon har fått visa i år. Edholm har kapacitet om hon förbättrar tekniken i sommar och Dellbro en bra framtid trots sin ringa längd där går snöret för mig men knappast för de ansvarig. A3 behöver nytt blod på alla fronter.

Degbeon som har varit A3:s bästa spelare genom hela säsongen hamnade förresten i polska Lublin där Kiesel spelade i år.

Tänk att tom 95 minuter ganska trist och ganska händelsefattig sport som Champions League fotboll för en gångs skull kunde innehålla så mycket intressant som gårdagens match. Hörnsparken var som en snygg och fräck baslinje inkast variant i basketboll.

Jag kanske måste titta på lite hockey VM i alla fall. Lyssnade på Svartvadet i sportradion och där fick jag höra honom påstå att Kanada spelar ”Run and Gun hockey”.

Godmiddag