Lördag 4 maj, 2019

3 dygn har gått då är det media as usual i papperstidningen. Inte längre en enda rad om att Umeå (A3) har fått sitt enda SM Guld för i år och att det gick till basket och inte till någon av de övriga favoriserade sporterna i Umeå.

Det är nästan som om det inte har hänt. Vad beror det på egentligen ? Beror det på att laget är en främlingslegion ? Kanske. Beror det på att det är damidrott ? Delvis. Nej faktum är att det beror på att det inte är hockey, fotboll eller skidsport. Min åsikt är att de flesta på redaktionerna har dessa sporter i sitt DNA. Jag slutade med lokaltidningen eftersom den var för dyr och sportsidorna för smala. Sportjournalisterna håller garanterat inte med.

Snyggt jobbat av Södertälje BBK:s organisation att få nästan 3900 (om det stämmer) åskådare till Scaniarinken. Fri entré under 20 år var ett smart drag som även Umeålagen borde praktisera i ligorna inför kommande säsong. XYZ generationen lägger inte nära en hundring på en basketmatch särskilt om man kan se den billigare på nätet.

Trist var det att Moore inte kunde spela för Borås. Ingen ville prata om att han inte var med men alla vet att han är en nyckelspelare i det laget och att slagkraften minskar avsevärt.

Bizaca spelade inte heller men han är inte samma nyckel i Södertälje som Moore är i Borås. SBBK är ett mycket bredare lag och en given guldvinnare. Om någon i startuppställningen blir skadad under finalserien så fyller man platsen från bänken.

Södertälje startade som vanligt med normalt försvar i period ett när domarna är på tå och lagen följdes åt, men i period två när domarna har slappnat av då kom det som de kallar för tuffa försvaret och jag kallar för grisförsvar. Borås chokade direkt och SBBK fick det ryck som de behövde för att vinna match ett.

Borås spelade bra i andra halvlek med zonvariationer och man-man och närmade sig hela tiden. Gutenius fick årets tokflyt och sänkte 20 poäng i andra. Med tio poäng upp och ca två minuter kvar trodde nog Borås att Andersson hade vunnit en returtagning och skulle få en foul med sig men det kom ingen avblåsning utan SBBK fick tag i bollen, Lindqvist attackerade gjorde två poäng fick dessutom med sig en foul och satte även bonuskastet. Ridå.

Veterandomarna Kalpakas, Racys och Nasrollah varvade en bra domarinsats med märkliga beslut. De blåste ganska enkla foul vid handchecking ute på mittplanen, men det var ”tillåtet” med kroppstacklingar på spelare som attackerar utanför färgen och med väldigt mycket vevande och fasthållande inside så länge som inte bollen är där eller på väg dit.

Däremot blåste man igår hårdare på täckning ovan spelare i cylindern än vad man gjorde i damfinalen i onsdags. Märkligt. Damerna fixar ju inte det samtidigt som herrarna med kraft kan ta sig igenom i alla fall och få en foul med sig.

Södertälje vann i alla fall rättvist och är ett bättre lag men Borås har kapacitet att vinna ett par matcher i den här finalserien bara Mr Moore är med.

Media intervjuar alltid de spelare som gör mest poäng och det beror på att man inte förstår sig på basket och väljer den enkla vägen. Den här gången blev det Gutenius i Borås och han var vass framåt, men definitivt inte bakåt.

De bästa poänggörarna är sällan laget bästa spelare. I mina ögon var Adams och Person SBBK lagets klippor igår och inte Barnes. I Borås fanns det ingen klippa men Tyus var ok. Laget var inte redo utan Moore.

Den femte april var en mörk dag för BC Luleå då man åkte ur slutspelet mot Jämtland. Jag förstod att kompisen Mosesson inte skulle vara sugen på lite surr så jag avstod från att ringa och han fick bollen. För en vecka sedan ringde han och var som vanligt den optimistiska Moses som verkar kunna gå på vatten.

I dagens NSD.se verkar det som om de har satt in stöten på att rekrytera Nordström. Jag har skrivit det förr och jag gör det igen. Jag tycker inte att han är rätt spelare till Öqvists spelsätt, lika lite som jag tycker att T Massamba passade in, men Öqvist kanske har tänkt att ändra på spelstilen till kommande säsong.

I morgon kommer en del personliga reflektioner över det svenska damlandslagets bruttotrupp.

Godmiddag