Söndag 5 maj, 2019

Här kommer mina högst personliga kommentarer om den svenska brutto landslagstruppen. Jag känner inte till alla parametrar men min åsikt får jag väl ha.

Zahui & Magarity borde inte platsa eftersom de tydligen väljer bort landslagets förberedelser inför det viktiga EM slutspelet till förmån för kanske 25-50000 USD i egen ficka. De borde tänka på att framgångsrikt spel i EM är ett bättre fönster än bänken i WNBA

Min personliga åsikt är att halvskadade spelare som bedöms inte kommer att vara 100% friska till kommande lägerstart och EM slutspel borde inte platsa alls. Jag har hört att F Eldebrink och N Fontaine står på den listan av spelare med stora besvär och att både bedöms kunna spela max 10 minuter per match med sina skador. De får bli reserver på hemmaplan.

När truppen slutnomineras så får coacherna huvudbry. Hur löser man den viktiga guard frågan ? Av allt att döma så måste K Lundqvist bli starter tillsammans med E Eldebrink men vilka blir deras backup guards ? M Claesson var bra i Telge för ett år sedan men håller hon i landslaget det är frågan. Det blir kanske även Nyström som blir vikarierande guard.

De bästa bakom toppen nämligen Stålvant, Åström, Stern har tackat nej till landslaget på grund av personliga skäl. Även Ljunggren har tackat nej med samma anledning. De personliga skälen lär vara favoriseringen av vissa spelare. Det här är något som landslagsledningen snarast måste ta tag i. Agera innan det går för långt. Det har förresten redan gått för långt.

När Zlatan försvann trodde alla på att katastrofen var nära men det gick bättre i stället. Agera NU.

Baresso kapade Barthold i sportradion. Det tycker jag är märkligt. Baresso slutade att spela basket på elitnivå för minst tio år sedan så hon har ingen annan koll än ”djungeltelegrafen” och möjligtvis dåliga minnen från hårda duster med Barthold. Hur många ligamatcher har hon sett live i år ? Hon var inte i Umeå under vara sig semifinaler eller finaler.

Barthold är vår mest rutinerade spelare i landslaget och borde få respekt. Om hon vill spela då har hon en plats i den truppen anser jag med sin kunskap, hårdhet och fysik. Barthold deltar inte om hon inte håller fysiskt. Då tackar hon nej. Spela basket det kan hon. Gomez behöver bara ge henne en roll då fixar hon den. Respekt. Blir intressant och se hur mycket mothugg jag får nu………….

Min trupp är ganska given och då räknar jag bort enligt ovan.

HOOPS trupp till EM

H Johansson, L Halvarsson, P Hersler, D Hamilton-Carter.

Alla fyra är fighters och returtagare. De flesta poängen görs runt perimetern och på layups. Straffkast kan de skjuta.

A Barthold, F Abdi, B Drammeh, K Lloyd

Alla fyra stabila defensiva spelare och hyfsade halvdistans skyttar

E Eldebrink, K Lundqvist, M Claesson, E Nyström

Defensivt starka och ganska bra skyttar

Med det här laget slipper man pressen att ta sig vidare från gruppen och kan överraska. Det passar den svenska mentaliteten.

Laget kommer givetvis inte att se ut så här. WNBA spelarna och de halvskadade kommer troligtvis att finnas med. Landslagsledningen vågar inte annat efter att ha frontat Zahui och Eldebrinkarna i åratal.

Klockan 16.00 i eftermiddag är det dags för match två mellan Borås och Södertälje. Jag skulle inte bli förvånad om Borås vinner. Senast man möttes i Borås var den 3 mars och då vann hemmalaget med 18 poäng. Borås tappade självförtroendet när Moore inte kunde vara med i match ett. Han betyder otroligt mycket för deras lag. Om han inte spelar då får Borås det svårt igen.

Alla lägger ner mycket krut på att kontrollera Palmblad och Garcia. Jag tycker att det är Barnes och Lindqvist som man borde satsa mycket på för att få stopp på då är en hel del vunnet.

I fredags såg jag en semifinal i Champions League Final Four mellan hemmalaget Antwerpen och Teneriffa. Matchen var sådär men domarna var enormt bra vilket innebar att det inte förekom några fasthållningar, nästan ingen handchecking och absolut inga knuffar. Slag över armar och påhopp i ryggen ja men nästan alltid en foul avblåsning.

Det som imponerade mest var följande: En spelare går upp för ett 3 poängskott, försvararen springer mot honom, skytten gör som så många gör i vårt land (experterna är Lindqvist och Palmblad) och sparkar ut med en fot och träffar försvararen för att lura till sig en foul. Domaren blåser men han blåser foul på anfallaren för sparken mot försvararen. Det blev ingen diskussion om domslutet trots att den var mot hemmalaget Antwerpen inför 17000 åskådare.

18.00 i kväll Final mellan Virtus Bologna vs Teneriffa.

Godmiddag