Fredag 3 maj, 2019

Jag är glad över att de flesta veterandomarna inte fick döma damernas slutspel. Det blev mer fair play än tidigare. Det gick inte att vinna på fulspel och gamla meriter. Veteranerna tillåter för hårt och fysiskt spel. Man bedömer för mycket och blåser för lite.

Högsbo hade det ganska tufft på hemmaplan i förrgår. Nasrollah satta tonen och tillät väldigt fysiskt spel med kroppen i tresekundersområdet för båda lagen och det är väl ok så länge som armarna sträcks rakt uppåt, men man godkände alldeles för många ”tak” och det stoppade både Hyder och Johansson men även Degbeon. Ta en objektiv titt på filmen om du ids. Jag tror inte att det hade inverkan på slutresultatet men jag är inte helt säker.

I år har skadorna i BLD varit få vad jag vet och det tror jag beror på att man inte har tillåtit de fula kapningarna, knuffarna och fasthållningarna. För bara ett år sedan kunde en spelare göra ganska grova saker utan att ens få en foul. Många nya domare har fått chansen i BLD och de har gjort ett strålande bra jobb

Jag kan inte minnas att jag har sett en enda knuff eller riktigt ful påspringning som tidigare har orsakat så många knä och fotledsskador. Den nya bedömningen av osportslig foul har gynnat spelet som har blivit renare och roligare att se på men det gäller enbart i BLD.

I BLH är det fortfarande wrestling som gäller. Några matcher i slutspelet har varit horribla med mycket ojustheter och absolut ingen basketunderhållning. Några matcher har varit nära att urarta i slagsmål och det har berott på lack of calls during the game.

I kväll drar herrarnas finalspel igång och det hör och häpna med match i Scaniarinken mellan Södertälje och Borås. Södertälje har inte haft många själar på sina läktare under den här säsongen men kanske kan de engagera igen som det gjorde senast det begav sig 2005 då man lyckades få ca 5000 att komma på en finalmatch. Lyckas man med det då gör man det bra.

Södertälje har bra matchup mot Borås tre stjärnspelare och lika bra matchup mot övriga. X faktorerna i Borås blir vad Gutenius, Sigurdarsson, Andersson och Gunnarsson kommer att prestera.

Jag undrar vad spelarna i Södertälje egentligen tycker om att ge bort sin hemmaplansfördel och flytta ut i en ishall med kanske 50 meter till väggen bakom korgarna och avsaknaden av avståndsreferenser. Jag vet att det blir en stor omställning för alla. Kan mycket väl gynna Borås som är mer van vid avstånd i sin hemmahall.

Barnes menar på SBBK:s hemsida att det bara är en möjlighet att visa att de är bäst och att det inte spelar någon roll. En bra inställning men nog spelar det roll. Frågan är vem som påverkas mest.

Hoppas att veterandomarna dömer bra idag och att de har skummat igenom regelboken innan matchen för att fräscha upp minnet om vilken kontakt som är tillåten inne i cylindern.

Godmiddag