Tisdag 23 april, 2019

Det var mycket snack efter Borås storseger borta mot Norrköping och det mesta handlade om att Borås skulle säkra finalplatsen hemma på måndag men jag hade på känna att det som hände var på G med tanke på ”matchbollen” och anmälan mot Hilliard. ”Borås kommer att darra” skrev jag igår och det blev en total choke som gjorde ont att beskåda. Det såg ut som några av BSKT:s tunga krampaktiga hemmamatcher i år då inget ville fungera.

7 av 40 på treorna säger det mesta. Fitzpatrik och Gutenius var riktigt svaga bland flera svaga men det var försvarsspelet mot Hilliard som var nyckeln och den här gången hittade Norrköping den. Screensättningen var bra och det gav många lägen i stället för avblåsningar. Norrköpings försvarsspel var fysiskt men inte särskilt fult, kropp mot kropp och stark returtagning av Norrköping var bra och så var det Andreas Pörson (rätt uttal) förstås. Han var magnifik i matchen och mannen bakom framgången tycker jag.

Nu tror jag att Norrköping vänder på steken och vinner med 4 – 3. Borås hade chansen men chokade totalt och det kommer man inte över.

Södertälje mot Jämtland i kväll konkurrerar med Panathinaikos mot Real Madrid kl 20.00. Jag ger Jämtarna en halvlek, kanske mer om jämtarna är med i matchen. Hoppas att Gehrke håller Smith utanför startuppställningen för det gick som jag spekulerade om bättre utan hans vilda spel. Jag tror att hans ego är ganska stort så som han försöker spela. Rönnqvist och Quinn måste prestera i kväll om jämtarna skall ha någon chans att vinna borta.

Eftersom Högsbos coach Sandberg och jag är vänner sedan hans tid i Umeå för bara några år sedan så slog jag en signal till honom för att kolla läget inför final ett. Han verkade samlad och full av tillförsikt och hade samling med laget i deras hall inför avresan till Landvetter för flyg till Umeå.

Laget tränar i baskethallen i Umeå på onsdag förmiddag.

Han berättade att Högsbo tog ledigt några dagar direkt efter 3:e semifinalen men efter det har man haft skottpass några dagar på förmiddagen och normala kvällspass men de har även hunnit med två sparring matcher mot herrlag med några div ett spelare som gav ett positivt resultat.

Dessutom har han hunnit coacha Högsbos div 2 damer upp i div ett efter seger mot Eskilstuna med Christy Bacon.

Det blir intressant att se om Sandberg lyckas skaka A3 på hemmaplan i match ett. Han har inte sagt det men jag tror att Sandberg inser att seger i match ett nog är ett måste om de skall ha någon chans att vinna tre matcher.

Jag har studerat Sandbergs coachning och det som kännetecknar honom är ganska stor variation i spelet under matchens gång både när det gäller försvarsspelet men även i anfallsspelet. Det gillar jag. Jag tycker att han har en förmåga att få ut mycket av sina spelare och då särskilt av sina svenska spelare.

Hanna Johansson är ingen teknisk spelare men bufflig och rutinerad och effektiv nära korgarna, systrarna Fredriksson hyfsade skyttar och Ljungberg hyfsad back up forward. Litauiskan Ivaskeviciute är tillbaka efter långtidsskada men spelar inte i match ett.

Jag tyckte att Hyder inte är särskilt bra och det tycker jag fortfarande, men Sandberg använder och får verkligen ut max av henne. Gray är en utmärkt pointguard som kan leverera massor om A3 inte respekterar henne. McMorris har en hög högsta nivå och har efter en svag start börjat att närma sig den.

Alla i Högsbo måste prestera på topp för att de skall kunna vinna mot A3 om inte A3 gör en total choke liknande Borås igår.

Hur som helst så är nu alla Umeås stolta inomhuslag utslagna, BSKT:s herrars herrar i 1/4, Dalen herr i ½ och dam i ¼ och i förrgår även IKSU daminnebandy i ½ . Förhoppningarna står nu till A3 basket. Om inte de lyckas då blir inte Umeå Sveriges Bästa Idrottsstad i år igen.

I SVT:s morgonstudio fick jag höra följande i morse. -”Hockeyfeber råder i Sverige” sade en reporter (ej sportreporter) inför stundande hockey VM. Jag blir rent ut sagt förbannad när jag hör sådant för det är ett rent påhitt och en ren lögn och ett rent bedrägeri av SVT som skall vara objektiva. Det råder ingen hockeyfeber i Sverige mer än möjligtvis 39.5 inför en VM final mot Finland.

Moi