Måndag 22 april, 2019

675 besök på HOOPS den 18 april på min födelsedag det var kul. Kanske berodde det på att jag lättade mitt hjärta och berättade att jag kände sorg över att lagen från Luleå inte längre är med i slutspelet och vilken glädje och spänning framförallt Plannja med Elliot och Luleå Basket på senare år med Barthold har bjudit på under många år just under påskhelgen.

Kanske var det skriverierna i lokaltidningarna om publiksiffrorna som redovisas av de lokala föreningarna som väckte intresse eftersom jag har skrivit om det i flera år. Min åsikt om bluffarna är solklar. Det är rena bedrägeriet. Dambasketen drar i år faktiskt mindre publik under grundserien eller kvarts och semifinaler än när Umeå Comets spelade i elitserien mellan 2000 – 2009.

Jag blir i och för sig inte särskilt förvånad. Inga annonser i lokaltidningarna inför kommande damfinal i övermorgon i lördagens tidning som många läser, inga affischer på kommunens anslagstavlor eller offentliga ställen, inga särskilda inbjudningar till länets föreningar.

Jag frågade A3 om mina 13-14 åringar som jag tränar kan få gå in gratis under slutspelet. Svaret blev att de får samma pris som övriga basketungdomar nämligen 150 kr för alla matcher . Jag förstår att A3 behöver få in slantar men så länge som läktarna gapar tomma och det inte finns något publiktryck då borde man försöka få fler till hallen. Svaret innebär att bara de få som har stort intresset kommer på någon enstaka match.

De sociala medierna och direktkanalerna till de närmaste lär väl locka ett par hundra men frågan är om det blir finalstämning som när Luleå kom på besök för 2 år sedan. Då var det dryga tusen i hallen och den publika ljudnivån härlig. I fjol var det ganska glest på läktaren oavsett siffror som uppgavs. Jag hoppas verkligen att det kommer mycket folk på onsdag men det blir aldrig som när Luleå kom på besök.

VK:s publiksiffror om BSKT:s match mot Luleå stämmer. Det var bara hälften av vad som uppgavs. Jag satt på sektion K och där kan jag se varje person som är inne i hallen och det är ganska lätt att räkna och helst om jag ber ett par kompisar hjälpa till med någon sektion. BSKT har faktiskt varit ganska nära sanningen i de flesta matcher efter årsskiftet så de hade otur att det fotades och räknades just den gången. Jag förstår inte varför man uppgav den siffran i den matchen. Det kostar mer än det smakar.

Div 1 fotbollens Thorengruppen har redan reagerat. Igår uppgav man 103 åskådare mot Sylvia. Är det någon som tror på att Thoren hade nästan 1700 mot Umeå FC i premiären för två veckor sedan ? Sanningen är den att det var ca 650 och att de flesta var UFC anhängare.

Klarar Borås att ikväll vinna mot Norrköping ? Chucks försök att stänga av Hilliard för incidenten i den senaste matchen kan vara det som avgör. Jag förstår också Chuk. Det var en överträdelse av Hilliard som borde ha kostat. Den irritation som något sådant skapar kan vara tillräckligt för att rubba focus hos Borås. Men jag säger som jag alltid gör. Om domarna dömer enligt regelboken och rättvist då vinner det bästa laget för dagen och Borås kommer att darra. Jag tror att Saks, Smith, Dubas och Zekovic lyfter och hjälper Kjellbom, Lindqvist och Pörson (rätt uttal) att vinna.

Jag tittar mycket på premier league fotboll och noterar att de viftar mindre med armarna i de närkamperna än vad det är i herrarnas basketslutspel. Komiskt.

På tal om publiksiffror så har jag en bekant som går på nästan alla Luleå Baskets hemmamatcher och hen gör som jag – räknar. Enligt hen så gör Luleå Basket samma sak som man har gjort i Umeå nämligen sockrar rejält. Min uppgiftslämnare menar på att det är prestige och att man vill vara minst lika bra som BC Luleå.

Gårdagens match mellan Golden State och Clippers var verkligen ingen höjdare. Jerebko sitter ganska nära coachen och håller sig nära vid timeouterna men är ändå bortglömd. Jag tror att han får chansen snart när det behövs med defensiv kraft för att vinna.

Godmiddag