Lördag 13 april, 2019

Gårdagens BLH matcher var ganska underhållande så när som på fribrottningen som inte beivrades. Borås spårade ur i Norrköping men borde kunna vinna med 3-2 – men darrigt såg de ut – lite kaos faktiskt, så jag börjar tveka om de klarar av det.

Södertälje imponerade i Östersund. Enormt inspirerat spel och dessutom fick de flow och gled ifrån till +25. Då tänkte jag slå av men jag tog en kaffe och vips så var det bara minus 3 – basket är fantastiskt. Gehrke chansade då och testade zonförsvar men det gick åt helsingpyttes. Södertälje lyckades stoppa jämtarna och satte dessutom två 3:or från hörnen mot zonen plus 2 straffar och gjorde 8 – 0. Ridå. Det var givetvis stundtals fribrottning även här men det är ju så som man tydligen vill ha det. Jag trodde på Jämtland men de chokade rejält på hemmaplan. Guinn gjorde massor av poäng i match ett nära korgen. Nu spelade han inte nära korgen. Konstig taktik tycker jag.

Luleå har bestämt sig för att avsluta med Barthold och det var väntat efter all den turbulens som har varit i år. Jag har lyssnat på många åsikter och jag har som vanligt min åsikt.

Barthold kan ha blivit lite av syndabocken eller den som är roten till problemet. Jag har svårt att tänka mig att den erfarna damen är den som skall klandras. Det luktar lite Ruzic affären om detta.

En informell ledare som ställer höga krav på sin omgivning är inte alltid så populär. Ungdomar eller primadonnor som är ”van att få göra lite som de vill” kan opponera sig och ställa motkrav och det kan förstöra det kitt som man har byggt upp under lång tid. Barthold är den som nu framstår som primadonnan och det känns helt fel för mig.

Det kommer att ta många år innan Luleå kan bygga upp en liknande vinnarkultur igen. Jag har en känsla av att om Nyström inte hade skadat knäet då hade det som har hänt aldrig hänt och det hade varit A3 mot Luleå i finalen igen.

Det kommer att ta många år innan Uppsalas herrbasket återigen når upp till eliten. En epok har gått i graven. Hur kunde det gå så fel med all talang runt om i Mälardalen och med alla resurser som de har haft under de senaste fem åren. Kan någon berätta för mig vad som gick fel ? Var det för många snackare och skattsökare och för få doers i föreningen. Jag har länge haft en sådan känsla. Mycket snack och lite verkstad.

Cometernas Ungdomsbasketförening bildad 1976 gick i graven 2009 när man lyssnade på KFUM:s locktoner. Man lade ner föreningen och flyttade över verksamheten till KFUM. Eliten var god PR för KFUM så länge som det inte kostade. 2012 sparkade man ut damelitlaget när man tyckte att det blev för dyrt – KFUM Umeå gick med miljoner i vinst pga sin verksamhet med ensamkommande och hade råd, men inte viljan att satsa på dambasket.

Det har inte betytt något positivt för flickornas ungdomsbasket i Umeå att man gick in i KFUM. När det skedde då fanns det två damföreningar och dubbelt så många flicklag i Umeå mot vad det finns idag och med den bredd och den konkurrens som fanns då så dök det upp spelare som vill bli bra. Under 70, 80 och 90 talet fostrades många landslagsspelare i Cometerna och även i KFUM Umeå. Under de senaste 10 åren har ingenting hänt.

Kursk och UMMC var alldeles för starka för USK och Sopron. Det är grymt att se dessa ryska lag pimpade med världens bästa spelare som alla lyfter löner mellan 2-3 miljoner för en säsong. Är det någon ide att ens försöka ta upp kampen med dem. De kan prenumerera på Euroleague titlarna. För mig känns Euro Cup mycket mer spännande.

Förresten så hälsade jag på Dawit som åt lunch på Droskan i fredags. Han älskar Umeå som du vet, som har läst HOOPS. Någon vid mitt bord drog genast slutsatsen att han måste vara på väg tillbaka till BSKT. Månne det.

Mycket snack och lite verkstad tror jag att den legendariske UIK ledaren Roland Arnqvist tycker om dagens UIK. Det är coolt av honom att gå ut med sina åsikter i lokaltidningen som motvikt mot den otroliga media uppbackning och marknadsföring som det laget som inte ens spelar i landets högsta serie får från lokala medier. Jag anser att de favoriseras och fortfarande får leva på framgångarna för 10-15 år sedan.

Godmiddag