Söndag 14 april, 2019

Racys, Nasrollah, Serhaltic dömde i Norrköping och Kalpakas, Eriksson och Begenesic i Östersund på fredagskvällen. De är bland de tio som rankas högst i landet. Frågan är om de är så bra i tränarnas och föreningarnas ögon. Jag tvivlar. Jag tror att max 3-4 platsar på topp tio.

Jag tycker att det är dags att börja betygsätta domarna igen och det direkt efter varje match men inte i samband med presskonferenserna utan skriftligt till domaransvarig. Jag tror att det skulle innebära en rejäl förbättring av domarnas sätt att utföra sitt arbete.

Coachen Mondelo i Dynamo Kursk får en massa beröm i media efter vinsten i Euroleague semifinalen men utan Stewart skulle han inte lysa lika mycket. Ärligt talat så gjorde Stewart det mesta i semifinalen och merparten av hennes 32 poäng skapade hon själv. I finalen mot UMMC blir det andra bullar.

Jag knäpper händerna och hoppas att basket gudarna lyfter Jämtland inför match tre för annars är det kört. Att vinna fyra matcher i rad det blir omöjligt om inte Barnes blir skadad. Jag håller givetvis på knallarna i den andra semin. Jag har stor respekt för Chucks sätt att spela smart anfall men du vet också att jag inte gillar Chucks sätt att spela fulförsvar.

Enjebo måste känna sig ganska säker på sitt lag inför finalen eftersom han har gett dem helt ledigt från basketträning från torsdag den här veckan fram till måndag. Inte nog med det. Ledigt blir det även över hela påskhelgen. En hel vecka off basket mitt under brinnande slutspel låter i alla fall i mina öron väldigt tveksamt. Några spelare som är 100% seriösa lär väl ta sig till hallen i alla fall men knappast lagens välavlönade proffs. De njuter allt som oftast av all tänkbar ledighet.

Det borde finnas en hel del att slipa på som t ex straffkast 64% senast på hemmaplan, 57% på tvåorna och 33% på treorna. Man borde skjuta mer under stress, med en försvarare rusande mot sig då man måste fatta beslut om man skall skjuta eller attackera. Snabbare första pass och andra pass skulle innebära fler layups i kontrings spel. Slipning av insideförsvaret för att kunna kontrollera Johansson och Hyder är nog nödvändigt. Givetvis vet Enjebo allt som jag nämner frågan är bara om man har råd att ta så mycket ledigt. Repetition är basketsportens mantra # 1.

Jag tittar på Premier League studion så ofta jag kan pga att det är professionella produktioner och pga att matcherna är de bästa på fotbollsmenyn. Igår hade de ett intressant inslag som korrelerar med mitt resonemang om domarnas sätt att döma. Både Pontus Kåmark och legenden Glenn Strömberg var helt eniga om att topplagen allt som oftast har fördel av domarna när de möter lag längre ner i tabellen.

UIK:s massiva mediastöd hjälpte inte. Det blev ingen massvandring till Gammliavallen. Publiksiffran stannade på ungefär hälften av vad som uppgavs till media.

Godmiddag