Fredag 12 april, 2019

Jag är nog arrangörernas värsta fiende eftersom jag räknar publiken när jag går på idrott. I onsdags var det exakt 327 personer på A3 matchen med 3 minuter kvar av första halvlek. Kanske kom det 50 personer till efter paussignalen eftersom det då är gratis, men några 500+ var det absolut inte. I söndags uppgav Thoren att de hade 1600+ när de mötte UFC i seriepremiären men sanningen är att det var runt 800, iofs en ganska bra publiksiffra för att vara Umeå fotboll idag. Dalen sockrar konsekvent sina siffror liksom B-löven. Jag går numera aldrig på hockey pga den låga nivån men de som alltid är där säger att siffran alltid är kraftigt överdriven. Jag tror att klubbarna tror att det kommer mer folk om man tror att det blir folkligt fullsatt och festligt.

Det känns lite trist utan BC Luleå i semifinalspelet. Jag trodde aldrig att de skull kunna hamna i den situationen men i höstas när det blev klart att Tomas Massamba skulle spela med BC Luleå då var jag mycket fundersam och negativ i HOOPS.

Luleås basket DNA med Öqvist vid rodret var ultra snabbt spel med massor av rörelse under 17/18 och det får de inte med Massamba, som skall ha mycket boll. I mitten av säsongen var jag lite positiv eftersom han lyckades ganska bra med skyttet och även attackerna en mot en, men han är ingen pg som är bra på att passa till skyttarna. Han hinner inte med i försvar om han inte får tackla eller hålla. Jag skulle bli förvånad om han får bli kvar i BC Luleå.

BSKT:s guard Mathiue fick inte göra poäng på layups nära korgen trots att han allt som oftast slog sin guard en mot en. Han blev nedklubbad eller tacklad av ett par stora drakar som kom flygande och domarna tittade på klockan. Han fick inte ens skjuta straffkast trots alla tacklingar och påspringningar, men det fick Massamba allt som oftast. Det är det som är skillnaden mellan vissa lags framgångar och kanske även skillnaden varför vissa lag blir bottenlag. Jag tror att BSKT måste finna en annan lite kraftigare spelartyp som axlar Mathius mantel i snabbhet och atletism.

Jag vet inte om alla läsare känner till att en basketspelare på plan har en egen cylinder/sfär/cirkel runt sin kropp som tillhör en själv och som man inte kan ta sig in i hur som helst. Den cylindern verkar inte existera hos de svenska veteran domarna åtminstone inte när en spelare befinner sig i luften med bollen på väg mot korgen för att göra poäng. Det två värsta situationerna jag har sett i år var när en domare blåste offensiv foul på Gilchrese när han försökte skydda sig i samband med att han blev brutalt blockad. Den andra när Williams i Nässjö i matchens sista sekund blir tokfoulad av Kjellbom när han skall lägga i en layback för vinst i kvartsfinalen. Domarna tittade bort och Nässjö förlorade.

Utan domare blir det inga matcher så du ska förstå att jag inte är ute efter domarna personligen. Det enda jag kräver att de gör sitt bästa och är rättvisa. Jag tror inte att domarna är så dåliga så att de inte ser allt som händer. De är dessutom tre stycken numera så de borde inte missa något. Det finns kulturer överallt. Är det så att det finns en kultur även här som man måste köpa för att etablera sig på högsta nivån ?

Enjebo har insett att att Ivezic är A3:s joker. I match tre mot Telge så var hon den första att få byta in och levererade 83% på skotten 5 av 6. 2 returer, 2 assist, 2 steals inte illa på 17 minuter. Hon har en lite avslappnad spelstil men skenet bedrar. Man man försvaret är inte det bäste hos henne men hon växer hela tiden i matchup zon. Dellbro var bra de få minuter hon fick chansen ihop med fyra starka spelare, övriga svenska spelare från bänken ganska vilsna. De som kommer från bänken borde få spela med fyra starters då skulle de växa in snabbare och våga ta för sig.

Sportredaktionen på NSD.se verkar vara sålda på Reed och vill ha tillbaka henne. Jag tror inte att någon annan nära laget vill det.

Idag kunde jag läsa följande uttalande efter att IKSU dam förlorade mot Täby i semifinalen. ”Motståndarna har väl insett att enda sättet att stoppa oss är att spela på gränsen och väldigt tufft och aggressivt”. Läs: Motståndarna fysade ner IKSU.

Blir det så i kväll när Norrköping tar emot Borås. Ska de lyckas brotta ner knallarna för det är deras enda chans till vinst enligt mig. Norrköpings skador på Schyberg och Stark är tunga defensiva förluster och hur blir det med Flack ?

Södertäljes enda chans i Östersund är samma metod. Om de får fysa som senast på hemmaplan då kan de vinna igen. Om Östersund får lira lite basket på sitt sätt då vinner de.

Klockan 17.00 i eftermiddag spelas semifinal ett i damernas Euroleague mellan USK Prag och Dynamo Kursk. Ingen tror på vinst för USK men jag tror att det kan hända om de kan få lite kontroll på Stewart & Petrovic.

Klockan 20.00 spelar Sopron på hemmaplan mot UMMC Ekaterinburg. UMMC ser alldeles för starka ut men hemmaplan är hemmaplan så visst kan det hända.

Du får ta dig en funderare på vad du prioriterar live idag. Dambasket eller herrbasket klockan 20.00.

Godmiddag