Måndag 18 mars, 2019

Tittade på Nässjö mot Jämtland igår. Snacka om galet tempo från båda lagen och en run and gun basket som publiken säkert älskar. Massor av treor, många bortkastade bollar, dunkar på båda sidorna, och chansande spelare i försvar. Wild and crazy helt enkelt. Jämtland gick segrande ur the shootout men de höll på att kasta bort matchen på slutet med en hel del galna avslut och turnovers. Om Jämtland har tänkt att spela på detta viset i slutspelet då blir det inte mycket till slutresultat. De måste vårda bollen lite bättre. De måste ta smartare beslut, men utan en pointguard som kan hålla i spelet så kanske detta är det enda rätta. Jag tycker att de trots sin mörka historik mot BC Luleå borde kunna slå ut dem.

Nässjö kan komma att överraska lite i kvartsfinalspelet om rookien Terins som har gjort en bra säsong håller, Jackson, Williams, Ruffin och nya Joseph är bra liksom ett par till. Jag skrev i början på säsongen att Nässjö har bestämt sig. Inget mer bottenlag. Det är nu eller aldrig och de har lyckats. En sjätteplats och troligtvis en kvartsfinalserie mot Norrköping. Jag tror inte det blir tre raka för Norrköping eller mot någon annan heller.

BSKT kan matcha Södertälje det har man bevisat i år men om man skall kunna vinna mot dem då krävs det en del taktiska förändringar för att kunna överraska i match nummer två på hemmaplan. De förberedelserna kan börja redan nu. I match ett bör man spela ”som vanligt” och inte avslöja sin plan.

BSKT får ut mest effektivitet av Nilsson när man attackerar rakt framifrån och passar till honom anser jag. Utdelningen är bara runt 60% när man passar till honom inside och han skall avsluta med en mowe. Det går lite för mycket på chans anser jag.

Guraderna måste börja passa bollen bättre så att de som skall skjuta får bollen rakt i skottfickan. En dålig passning innebär tidsbrist och kanske en dribbling eller passning i stället.

Hur kan det komma sig att BLD lagen hade spelledigt helgen 16-17 mars och spelar den avslutande matchen mitt i veckan på onsdag ? Kan det bero på krav på gemensam matchdag och tid så kan man lösa även på en helg när man är ute i god tid. Det kan inte vara anledningen utan bara ett feltänk anpassat mot herrarnas slutspel. Det är dags för ett totalt omtag och nytänkande när det gäller upplägget av tävlingsverksamheten anser jag. A3 får smaka den beskaste av alla mediciner med en resa till Lund mitt i veckan.

TTT Riga damer vann till sist EWBL finalen mot Tsmoki-Minsk, men TTTR spelarna ser väldigt slitna ut. Slaughter var tillbaka i Riga laget med stort knäskydd och det var nog tur för hon var den avgörande länken. Båda lagen spelade smart och rolig basket som jag gärna tittar på, dessutom försöker spelarna för det mesta spela bra försvar. Det är väldigt ovanligt med fulspel, som är så vanligt förekommande i den svenska herrligan.

På tal om fulspel så bävar jag för hur domarna skall kunna hantera det kommande slutspelet med tanke på den höga nivån de har lagt ribban på när det gäller handchecking och bodychecking ute på banan redan i grundserien.

Skall domarna fortsätta med att inte blåsa foul när en eller ett par försvarare kommer flygande mot och på något sätt berör en guard/forward som flyger mot en layup. Never foul a jumpshooter heter det i USA.

Skall domarna fortsätta med att tillåta vissa coacher att konstant springa inne på plan under spelets gång. Förstår inte domarna att det är deras gimmick. Deras sätt att visa sin makt även mot domarna. Jag får göra så här.

Det som är lätt nämligen att blåsa tekniska foul för kommentarer eller filmning och osportsliga foul ute på banan verkar man gilla. En mot en situationer inside där försvararen håller eller knuffar med armarna i ryggen och anfallaren knuffar sig bakåt mot korgen kan sluta hur som helst. Jag kan inte se något konsekvent utan enbart personliga bedömningar och så kan vi inte ha det i svensk basket.

Jag tippar att det kommer att bli bråk och kalabalik i flera matcher under det kommande slutspelet.

Höllviken spelar i herrarnas högsta liga i innebandy. Vilka är de och varifrån kommer de ? Klubben ligger i Vellinge Kommun i Skåne och har bara drygt 15000 innevånare. I innebandy kan det fortfarande hända ganska ofta att små orter lyckas ta klivet upp i den högsta ligan. I andra sporter händer det inte ofta. Varför tar jag upp detta kanske du undrar. Jag gör det eftersom jag tittade en snutt på Dalens bortamatch mot dem i helgen och noterade att Höllviken har en helt nybyggd och fräsch hemmaplan byggd i limträ och med en större LED tavla på kortsidan än vad Umeå kan erbjuda i sina arenor. De bygger sin popularitet på arenor och ung publik. Basketen verkar vilja fylla sina arenor med vuxna som kan handla i restaurangerna. Innebandyn tänker rätt.

Godmiddag