Söndag 17 mars, 2019

Jag frågade coach Gustavsson i torsdags om resan till Uppsala. Det var tänkt att de skulle ta buss men det blev alldeles för dyrt. Det jag sedan fick höra är helt galet. Att åka tåg var inte ett alternativ trots Botniabanan och bara 6 timmar till Uppsala och möjlighet att ta nattåget hem igen direkt efter matchen. Anledningen till detta var att det skulle bli mycket dyrare än att flyga till Bromma tur och retur.

Det är helt absurt att tågpriserna i Sverige är så höga så att det inte lönar sig att åka med miljövänligt färdmedel med förenings rabatt. Här har våra politiker något att bita i. Det är dags att göra järnvägen till folkets färdmedel som man har gjort ute i Europa och t ex vår nära granne Finland har mycket låga priser för att man skall åka tåg så mycket som möjligt inom nationen.

Jag föreslår att ledningen för basketligan tar ett jättekliv mot miljövänligare resor och sätter sig ner i en förhandling med SJ om ett samarbetsavtal där alla lag i basketligorna herr som dam skall resa med tåg under kommande två säsongerna. ”SJ Ligan” vore ett helt ok namn. Priset per resa skall givetvis vara väldigt förmånligt och matchdagar och matchtider skall anpassas så att alla lag har möjlighet att påbörja hemresan samma dag som matchen spelas. Med ett smart upplägg kan onödiga och kostsamma hotellnätter undvikas. Det skulle givetvis knorras en hel del från spelarhåll från början men för de professionella lagen är det inget problem med upplägget.

Rent sportsligt så är det även möjligt för lagen från södra landsdelen att t ex spela i Luleå på fredag och i Umeå på söndag och på så sätt få en rejäl win win situation. Back to basics tror jag stenhårt på även här. Sverige är ett avlångt land så när man lägger spelprogram då kan kan givetvis göra ett tour upplägg som man gör i andra länder med långa avstånd. Jag skrev för en tid sedan om mer regionala serier. Det hänger givetvis ihop med detta tänkande.

Den legendariske coachen Svetislav Pesic, 70 år som coachar Barcelona i Euroleague satte nog ett närmast oslagbart rekord i fredagens match borta mot Fenerbache. Efter 55 sekunder gick säkringarna för honom. Domarna blåste inte foul när en av hans spelare attackerade korgen. Pesic protesterade kraftfullt och han fick direkt en teknisk foul. Det gjorde honom rasande. Han blockerade vägen mot sekretariatet för domaren inte en utan två gånger så till sist tog den modiga unga spanska domaren ytterligare ett teknisk foul och den erfarne farbrorn fick motvilligt lämna coachbänken för exit till omklädningsrummet. Domaren hade för övrigt rätt, vilket slowmotion bilderna visade. Det är bra domare i Euroleague och framförallt modiga.

BSKT fick 38 foul i matchen mot Uppsala. Med dagens streaming är det lätt att räkna avblåsningarna och vem som tar dem eftersom två nästan aldrig blåser samtidigt. En av domarna i matchen blåste tjugo (20) av sina foul mot BSKT och bara fyra (4) mot Uppsala. Foul fördelningen var helt jämn för de övriga två domarna mot båda lagen. Vad beror det på att det är på det viset ?

Godmiddag