Tisdag 18 mars, 2019

Jag läste att Visscher sade inför matchen mot A3 för någon vecka sedan att nu så här långt in i säsongen så finns det inga hemligheter. Jag kan hålla med den goda David till en viss del men inte fullt ut. ”Alla lag känner varandra och nu är det inställning och dagsform som avgör” vem som vinner. Visscher kör med lite pokerfejs inför slutspelet och han är inte ensam. Jag har hört det snacket i många år.

I derbyt som spelades för några veckor sedan körde Visscher inte med sin naturliga första femma och heller inte med fjolårets taktik mot Brown som blev så lyckad. Jag tror att han ville invagga A3 i någon form av tro att de är bättre i år än vad de är. Han vill få dem att slappna av och tappa lite focus. Javisst min spekulation låter kanske tokig men detta är vad jag tror.

Det är nu när slutspelet startar som du som är coach skall visa upp din förmåga att motivera och överraska. Ditt lag bör ha tränat på en del saker under en längre tid som ni aldrig har visat upp i någon match tidigare.

Inte kan du fortsätta och spela samma inkast varianter från sidlinje och baslinje som du har använt i månader och självklart måste du överraska med lite annorlunda försvarsspel. Om du har försvarsregler som är ristade i sten och som absolut inte kan ändras då är ditt lag ett lätt byte för en analytisk och flexibel coach.

Om dina spelare inte kan följa coach direktiv och göra lite annorlunda nu när slutspelet startar då är ni illa ute.

Det är det som kallas att coacha. Det är inte enbart en fråga om scouting och statistik utan nu är det fråga om du kan coacha. Kan du hålla dig cool och komma med några snabba nödvändiga beslut i rätt ögonblick ? Vad har du för surprise moment att erbjuda i ett slutspel. Vågar du testa ett spel som inte är nött i timtal ? Om du bara kör på som vanligt och kräver focus och äcklig diciplin att genomföra den taktik som du har haft hela säsongen med laget då har du ingen chans om du har ett mediokert lag. Om du har ett topplag då räcker det ganska långt men inte till guldet.

Jag har själv aldrig varit i kamp om guldet på den högsta nivån med något lag däremot i en hjärtskärande förlust i damernas elitserie i en 1/8 dels final. Jag har lärt mig mycket av mina misstag och jag har lärt mig att man måste våga och överraska. Vi förlorade eftersom motståndarna överraskade mig och laget. Den gameplan man har inför en match och som man har förberett i flera dagar kan bli helt värdelös på några få minuter pga en oväntad taktik, en simpel skada eller en eller ett par avblåsningar. Du måste alltid vara redo för att själv överraska – om du vågar.

Säsongen som har passerat har varit spelarnas game det är nu som coachernas examen startar. Vilka coacher kan få sitt lag att prestera på topp och vinna. Vilka lag har så stark sammanhållning så att de spelare som sitter längst ut på bänken och troligtvis inte får spela är beredda att träna hårt dag efter dag, stötta dem som spelar och nöta bänk.

I kväll avslutar BSKT säsongen med bortamatch mot Wettarna. En seger skulle givetvis sitta bra inför slutspelet men jag tror inte att spelarna är beredda att offra något för en evakueringsmatch. Jag väljer Norrköping mot BC Luleå i stället i kväll men bara första halvlek eftersom Olympiakos – Milano startar 20.00. Jag inväntar slutspelet och jag hoppas på överraskningar och återigen fair play.

Förresten så måste jag ge Wettarna beröm för sin slutspelsplats. Jag skrev i slutet på september att jag inte trodde på dem. Köping skulle bli sist och Wettarna näst sist men då hade jag ingen aning om att Uppsala hade tappat sin IT sponsor. Jag fick rätt när det gällde Köping men även de har gjort det bra och de klarar givetvis ett kval.

Det har varit en ganska stark ligasäsong. Många jämna matcher med bättre kamp om segrarna och det skulle bli ännu bättre om det blev 100% fair play. Idag har vissa coacher och vissa lag lite väl stora fördelar mot lagen som anses skall ligga på den nedre halvan men det är som du vet en helt personlig åsikt från HOOPS.

BSKT:s slutspelsplats är klart godkänt i år igen. Säsongen har varit jobbig med några dåliga rekryteringar som man har tvingats att avbryta dessutom ingen Gilchrese förrän i mitten av januari. Två vinster mot BC Luleå smakar supersweet däremot fyra förluster mot ”surjämtarna” är supersurt.

Fick igår höra att en sammanslagning mellan herr och dambasketen i Uppsala är nära förestående. Man räknar med att vinna mycket med en gemensam organisation. Målsättningen är att båda lagen skall vara tillbaka i finrummet redan till 2020/2021.

Jag undrar om det kommer att fungera med den nödvändiga jämlikheten för det måste de ha om det skall fungera. Inte går det att betala i stort sett hela herrtruppen och bara erbjuda damerna några få avlönade spelare.

Godmiddag