Fredag 15 mars, 2019

Fick just reda på att anledningen till att McCarville inte spelade mot Högsbo är att hon har rest hem till USA pga familjeskäl och att hennes medverkan under resten av säsongen är högst osäker. Det kommer att ha en inverkan på tabellen och slutspelet den saken är klar.

I kväll har BSKT ett hungrigt Uppsala på bortaplan men den match som intresserar mig mest i kväll är BC Luleå mot Södertälje. Är det så att BCL har fått pyspunka. Just nu är det mycket snack och lite action. Det spelar ingen roll hur många hundra extra skott Massamba skjuter efter match när inte laget fungerar.

Krönikören i nsd.se menar att BSKT spelare och ledare skall ha löneavdrag om man förlorar mot Uppsala. Undrar hur han ser på nödvändigheten av löneavdrag för BC Luleås spelare för deras prestationer de senaste veckorna.

När det går lite tungt för Luleås basketlag då drömmer lokal media vecka ut och vecka in om sina forna hjältar. Man hoppas att Upshure och Rozzell skall komma tillbaka och givetvis Vanloo, Trebec och Antic m.fl

Är det någon som på allvar tror att våra seniorlandslag kommer att bli bättre av att SBBF startar B-landslag ? Jag blir bara så uppgiven på alla möjliga och omöjliga sätt som de hittar på för att göra av med svensk baskets små resurser.

Det finns bara ett sätt att förbättra svensk basket och det är med kunskap. Jag tror faktiskt att knowledge of the game fortfarande är svensk baskets akilleshäl. Hur man utbildar spelare och hur man på bästa sätt tar hand om dem när de börjar få de färdigheter som krävs det är det viktigaste.

Dessa coacher kommer in för sent. De borde jobba med spelarna redan från 16-17-18 års ålder. De borde träna och leda våra ungdoms och juniorlandslag och inte seniorlandslagen. Våra bästa utbildare borde resa land och rike runt året runt för att sprida kunskap om hur basket skall spelas. Jag vill inte på något sätt påstå att jag vet hur basket skall spelas. Jag är i stället helt öppen för nya ideer och jag skulle vilja lära mig mer.

Jag föreslår att man sätter sig ner och funderar över vilka säg 50 herr respektive damspelare som har utmärkt sig mest med fin utveckling under de senaste 2-3-4 åren. Inte de gamla etablerade som har varit med ett decennium utan alla nya som kommer. Ta reda på vilka tränare de har haft, hur de själva har tränat och hur coacherna har jobbat med att utveckla dessa spelare under en längre tid. Engagera dessa tränare i stället för dem som redan coachar på liganivå och som sällan har byggt upp något från grunden.

Det är dags att böja ifrågasätta den svenska modellen som inte ger resultat trots att vi har nästan alla förutsättningar som krävs för att kunna mäta oss med de bästa. Vad är det som saknas ? Den frågan måste börja att ställas. Jag tror att vi inte fattar vad som saknas. Någon måste upplysa oss om nyckeln till hur man skall förstå hur basket skall spelas och alla måste lyssna i stället för att som nu tro att man vet allt och kan allt och inte behöver lyssna.

Godmiddag