Lördag 16 mars, 2019

Jag har inte sett BSKT:s match borta i Uppsala men det blev som jag befarade. Uppsala var givetvis supermotiverade och avslappnade efter en katastrofal säsong och kunde spela ut. Det som inte går att förstå det är hur det kan bli 17/38 i foul.

Är BSKT så dåliga i försvarsspel eller har man ballat ur helt i matchen eller vad har hänt. Vad jag förstår så får BSKT 25 av foulen i den andra halvleken. Har man tappat huvudet när man ser att matchen glider laget ur händerna. Jag hoppas att jag får en vettig förklaring av någon snart. I lokalmedia fanns ingen sådan. Oavsett vad så måste ledningen göra en objektiv analys av vad som hände.

Är det så att laget blir straffat pga att både coach och sportchef har uttryckt sig negativt i media angående domarna vid ett antal matcher. Jag tycker att det finns fakta för den kritik man har framfört och vi lever i ett fritt land med yttrandefrihet och så länge det inte rör sig om kränkningar kan det inte vara förbjudet att kritisera professionella basketdomare i landets basketliga.

Om ett par domare ofta är involverade då konstiga saker händer då måste givetvis en förening få framföra sina åsikter. I matchen hemma mot Nässjö gick det lite för långt vid ett antal tillfällen så bägaren rann över.

Ta en titt i kvällstidningarna under sommar och vinter. Domarna i fotbollsallsvenskan och i hockeyligan kritiseras i stort sett i varje omgång för fel de har begått och de får lov att stå för dem ofta tom i ett flertal repriser i SVT och andra kanaler.

Jag tittar väldigt mycket på internationell basket och det finns två saker som skiljer oerhört mycket mot svensk basket och det är framförallt försvarsspelet. Internationellt så försöker man spela bra försvar utan tjuvnyp och fasthållningar. Försvarsfusket är legio i svensk basket. Passningsspelet eller förflyttningen av bollen och spelarförflyttningar eller cuts som vi kallar det går så mycket snabbare internationellt. I svensk basket går allt i slow motion och då kan man hålla på med en massa fusk i försvarsspelet.

Domarna i Euroleague på herrsidan är alla toppdomare men de har ett ganska ”lätt jobb” eftersom lagen spelar juste basket. Dessutom har de ”official revue” vilket innebär möjlighet att titta på video vid ngn svårbedömd situation. Det händer 5-6 ggr varje match att de tar till visuella hjälpen.

Kanske är det så att de svenska domarna är så svaga som de framstår. ”Vågar de inte följa regelboken”? Det som är fel är fel och för det skall man blåsa av.

Om det är så att coacherna i den svenska BLH vill att domarna inte skall blåsa av för allt som är fel utan i stället låta spelet fortsätta och helt lämnar över till dem möjligheten att bedöma vad de skall blåsa på då har man hamnat på djupt vatten – anser jag. Om coacherna vill ha det så då tycker jag att alla skall knipa käft, kamma sig och göra sitt jobb.

Jag tittade på BC Luleå mot Södertälje i morse och konstaterar att domarna tillät hårt spel vilket innebar 3-4 situationer då det var nära till fight. När spelarna märker att det är tillåtet att handchecka hela tiden så länge inte bollhållaren attackerar och att spela väldigt hårt på kropp i alla situationer då blir det hårdare och hårdare ju längre matcherna lider. Massamba är extrem med kramandet och tacklandet och Bizaca är extrem med fasthållningar och stefel. Så som matchen utvecklade sig är jag inte säker på att det var rätt lag som vann och det känns helt awkward.

Cukurova som hade 4 pluspoäng inför hemmareturen kunde inte stå emot Familia Schio som visade klass och vann med 73 – 81 och gick till Final Four i Eurocup. Avenida låg under med åtta poäng inför hemmamötet med Nahdezda och hade +15 ett tag men det ryska laget visade styrka och vann även på bortaplan och tog sig till Final Four liksom Girona som vann enkelt mot Lyon.

Semifinalerna spelas mellan Schio vs Nadezhda samt mellan BLMA vs Girona. Schio vs Nadezhda är den moraliska finalen enligt mig. Svårt att säga vem som vinner den. Jag tror på Schio mot BLMA med Schio återigen som mästare.

Brno gjorde en otroligt bra match mot TTT Riga i EWBL semifinalen och föll bara med 80 – 70. Tjeckerna var i ledning i stort sett hela matchen men mot slutet orkade de inte stå emot ett toppat TTTR.

Godmiddag