Söndag 3 mars, 2019

Söndag 3 mars, 2019

Man kan tycka vad man vill om A3:s förlust mot Alvik i går. Upprörda trogna supportrar stannade upp hos mig och uttryckta sin frustration över att det upphaussade laget inte kunde vinna matchen. ”Dom kan ju inte skjuta”, ”tränar de skott överhuvud taget”. Jag kan försäkra er om att de tränar massor av skytte, men det är utan press och det är skillnad. Att bara stå och mata mängd är en sak och det är bra för att automatisera mekaniken, men om offensiva strategin inte fungerar då får man allt som oftast skjuta när man inte vill och där man inte vill.

Min åsikt är solklar och det är att A3 faktiskt ¾ delar av matchen blev utspelade av Alvik och att problemet inte sitter i försvaret utan i förmågan att handskas med varierat försvarsspel. Lokala medier vågade inte skriva total fjasko men det är vad det var och inget annat.

Trist var det att se att domarna helt plötsligt ändrade bedömningsnivå med 5 minuter kvar av matchen och Alvik i säker ledning. A3 fick helt plötsligt spela väldigt hårt utan avblåsningar och det var så när att Alvik kastade bort matchen på slutet.

Ledningen har tre veckor på sig att komma på hur de skall lösa upp denna zon – knut innan den första kvartsfinalen. På torsdag borta mot Luleå behöver de inte ha löst problemet eftersom Luleå är tillräckligt bra för att spela man man försvar hela matchen. Om Luleå spelar man-man då blir det en öppen match som kan sluta hur som helst. Kanske testar Luleå samma taktik som i fjol i SM serien mot Brown. Den var lyckosam och UD gick i fällan ett par gånger om.

Idag landar Visby i Umeå:s baskethall. De har givetvis noterat hur Alvik tog sig an uppgiften men de kommer att välja en annan strategi. Jag tippar på olika kombinationsförsvar med man-man på Mershon alternativt Brown eller box and one på dessa två. Jag skulle tro att de också spelar som Brno med en bred 3-2 revolving zon mellan varven och stänger mitten helt. Brno lät Degbeon, Lawrence, Asoro, Hansson, ta vilka skott de ville men stängde ner Brown, Mershon och Mingo.

Visbys enda chans i dagens match är att de lyckas med mycket bra spel nära korgen både defensivt och offensivt.

Högsbo klappar igenom utan Hyder. Nu är goda råd dyra. Visby borta, Alvik hemma och Mark borta blir tufft för att hålla slutspelplatsen som såg så säker ut för några veckor sedan.

BC Luleå svajar i spelet. Om Solevic hade varit pigg då kunde det mycket väl ha blivit torsk för BC Luleå mot Köping i fredags. Har BSKT möjlighet att vinna mot BC Luleå en gång till i år ? På tisdag får vi se. Litauern Gaydys landar idag och tränar i kväll med laget.

Jämtland blir farliga i slutspelet. Jag tror ingen av topp fyra lagen vill möta dem. Det blir semifinal för jämtarna i år.

Jag har tagit reda på lite fakta om hur många som tittar på stream sändningarna från BLH och BLD. Det visar sig att en genomsnittlig herrligamatch ses av runt 300 personer och en toppmatch runt 1000 personer. Eftersom herrligalagen säljer hyfsat med reklam runt sändningarna och dessutom säljer hyfsat med abbonemangskort så är sportsground nöjda och sändningarna kommer att fortsätta även kommande säsong.

För damernas del är det troligtvis slut med att sända alla matcher. Endast några tiotal ofta runt tio ser som regel matcherna i grundserien förutom Luleås bortamatcher som ibland ses av runt 300 personer. BLD föreningarna är dessutom inte tillräckligt bra på att sälja reklam runt matcherna och inte heller abonnemang. Dammatcherna går inte ihop ekonomiskt även om de sänds utan kommentator. Publiksiffrorna på damligamatcherna om vi bortser ifrån Luleå är runt 250-300 personer och stämmer helt överens med det svaga streaming intresset.

Är det så att kostnaderna för dambasketen i Sverige är för höga i förhållande till allmänintresset ? Jag tror personligen att det är dags att tänka till. Skall man bara tuffa på i samma stil. Jag tycker att det är tveksamt att ha dyra utländska spelare, dyra domare, spela i dyra arenor och ha regler med bötesbelopp och krav som inte alls överensstämmer med allmänhetens intresse för sporten. Kanske skall man lägga upp serien på ett annat sätt. Du kanske tycker att jag är överdrivet pessimistisk men jag tycker att jag har anledning att vara det med tanke på utvecklingen som inte går framåt publikt bara utgiftsmässigt. Damligan kan inte jämställas med herrligan hur jämställd man än vill vara, det är fakta.

Jag vet. Sverige skall spela EM i sommar men vem tror på att det blir någon basket boom den här gången när inget hände senast i Frankrike då Sverige hade den gyllene generationen.

Fick i fredags information om att IKSU:s herrlag till slut avstod från att anmäla sig till kval till div ett. IKSU basket tog beslutet utifrån att de helt enkelt inte har en organisation som kan klara detta utan arbetsbördan skulle bli alldeles för stor på några få personer.

Jag tycker att det var trist rent sportsligt men ett sunt beslut. De flesta som spelar i laget och håller i tåtarna runt laget har sina högre studier att tänka på i första hand och så har det alltid varit med IKSU basket på både herr och damsidan sedan 70 talet då föreningen bildades.

Man kan tycka att det är konstigt att inte IKSU Basket kan ta sig uppåt i seriesystemet när innebandy damerna kan dominera i Sverige och till och med vara bäst i hela världen men det beror på att de leds av en helt fristående bolag och inte av en ideell förening. Utåt är de en ideell förening men i själva verket så har de en professionell organisation bakom sig annars vore inte deras prestationer möjliga. Den som tror att alla deras toppspelare spelar gratis år efter år tror säkert även på tomten.

IKSU herr föll i ”seriefinalen” mot Gladan igår lördag med 75 – 82. En riktigt välspelad div 2 match som avgjordes pga att Gladan var lite coolare i slutet och IKSU kanske lite tröttare.

Godmiddag