Måndag 4 mars, 2019

Måndag 4 mars, 2019

Jag hade nog väntat mig att de erfarna Visby coacherna skulle försöka att utnyttja A3:s största svaghet just nu nämligen spel mot zon men de valde i stället man-man i stort sett hela matchen. A3 tackade och tog emot och hade lekstuga inside under långa stunder när både Degbeon och Lawrence var inne.

Efter matchen kom coach Möstl till mig och tyckte att man-man försvaret hade varit lyckat eftersom de vann mot A3 de tre sista perioderna. Noterade han verkligen inte att varje gång A3 hade första femman på plan då kastade Visby bollar omkring sig i panik och bjöd totalt på hela 27 turnovers – rekord för i år i hallen.

Noterade Möstl inte att A3 under stora delar av de tre sista perioderna spelade med sin bänk. Bland annat vid ett tillfälle med tre samtidigt. Bänkspelare fick som vanligt 50-60 minuter tillsammans. Det var när A3 hade tre bänkspelare inne samtidigt som Visby lyckades närma sig igen. Det var stor klasskillnad mellan lagen även om poängskillnaden bara blev 13 poäng. Med en toppning hade segern blivit avsevärt större.

Visby verkade ha dålig ork och hängde på knäna snabbt efter A3:s inledande intensiva spel vilket givetvis också innebar att antalet TO blev fler och fler ju längre matchen led. Agee har offensiv kvalitet helt klart men när Aroso steppade upp mot henne i försvar då stod hon still med bollen, tvekande eller passade ifrån sig den. När Dedic, Hansson och Edholm spelade avvaktande mot henne då satte hon skotten eller tog den till korgen. Saunders har ett hyfsat skott men för övrigt är Weatherspoon, Allen och Kelly svaga importer.

Visby har Högsbo hemma, Norrköping borta och Eos hemma och de räknar nog med att fixa slutspelsplatsen. Jag tror inte att de klarar det pga bristen på ork, som kommer att förhindra bra försvarsspel och innebära fortsatt dålig timeing i sitt anfallsspelet.

Några intressanta händelser under matchen A3 mot Alvik i lördags vill jag härmed förmedla till mina HOOPS läsare. Alvik coachen Ioannidis var väl förberedd och dessutom ganska cool under timeouterna. Jag satt så nära så att jag kunde höra allt han sade. Taktiken var väl förberedd och ändrades något inför varje period. Spelarna hade grönt ljus att bryta spelmönster vid byten i försvar och de gjorde det bra.

No fears sade Ioannidis och positivt engagemang var det som genomsyrade coachningen. I mitten av den andra perioden sade han något som många kan förvåna sig över.

När det blir lite låst och spänt brukar jag (hoops) säga till mina spelare. ”Det är kul att spela basket” så kom igen nu. Ioannidis sade ”Tjejer det här är bara en träningsmatch inför playoff” nu kör vi, då log alla som jag kunde se i ansiktet lite förvånat och de gick ut på banan och spelade bra.

Brown spelade med en svart och en vit sko i båda helgens matcher. Enligt FIBA:s bestämmelser så skall skorna liksom allt annat matcha. Ute i Europa är inte olikfärgade skor tillåtna men i NBA är det OK. Domarna och kommissarien har godkänt det men har rapporterat det till förbundet.

Jag tycker inte att det är något problem om domarna och kommissarien har godkänt det. Jag tror inte att spelarna håller koll eller bryr sig om sådant. Gör dom det ? Jag tror att det är coacherna som noterar sådant eftersom de tittar på föregående match så många ggr före under scoutingen. Kanske har jag helt fel och reglerna skall följas till punkt och pricka. Vad vet jag.

Är det Brown som kör med lite psykologisk krigföring eller är det motståndarna som försöker få henne i obalans ? Jag vet inte men, A3 står och faller inte med Brown. Det finns 5-6 spelare som kan leverera 15-20 poäng i en match så A3 besegrar man inte enbart genom att plocka bort Brown. Det krävs en total försvarsinsats av 7-8 spelare om A3 spelar på topp. Torsdagens match borta i Luleå blir intressant att se. A3 spelar under press och skall helst vinna men absolut inte förlora med mer än 9 poäng.

Luleå klarade inte upphämtningen mot Rostov trots att både Reed och Sandric var med. När A3 vann i januari då var Barthold och Houser inte med i Luleå laget. Ganska stora förändringar har skett i lagen sedan dess. Jag tycker att Luleå ser klart vassare ut än vad A3 är just nu men skenet kan bedra. Det är fråga om idrott och då kan hjärnspöket dyka upp och helt förändra spelplanen.

Tittade på Borås mot Södertälje igår kväll. Min känsla är att Södertälje tappade mycket när Valter Lindström blev skadad. Jag tycker att han har varit kanon för dem hela säsongen. Chansen till finalspel är borta. Jonathan Person kan inte fylla luckan efter Lindström.

Borås fick spela väldigt hårt och tufft igår – igen – på sin hemmaplan. De fick iofs nästan lika många foul som Södertälje men de borde ha fått många fler. Jag kan inte tycka annat än att de fick en hemmafavör av domartrion och det borde jag inte behöva tycka speciellt när jag inte har några som helst band med någon av lagen. Slutspelet blir ett lotteri om det skall vara på detta viset.

Godmiddag