Måndag 25 februari, 2019

Måndag 25 februari, 201

Jag har inte koll på anledningen till varför Mingo lämnar A3 men jag kan tänka mig att hon inte längre accepterar att komma från bänken. Att fjolårets MVP i den svenska BLD inte platsar i startfemman det är bara trams det anser jag och många med mig. Mingo är en klass bättre än Brown alla dar i veckan – om hon är frisk.

Hennes agent kanske inte längre accepterar att hon skall komma från bänken i A3. För hen är detta business och inget annat. Mingo har en hög status efter spel i Euroleague med Girona och måste vara starter för att kunna bibehålla sin lönenivå.

Trist att hon lämnar A3. Jag vet att många däribland jag själv som verkligen gillar hennes smidiga kattliknande spelstil och skottet är sweet. Här tappade A3 en viktig bit i SM Guldpusslet.

Frågan är då vart Mingo tar vägen. Jag sätter en slant på Telge även om det låter långsökt för många. Hon skulle genast få tillbaka samma roll som hon hade i fjol och hon skulle direkt kunna gå in i deras spel och hjälpa Telge mycket.

A3 har nu blivit av med en amerikanska vilket bereder plats för en amerikansk power forward som kan hjälpa Degbeon med inside försvaret. Tyvärr är tiden för knapp för det med bara fyra dagar kvar till deadline för transfers så därför blev det en till kroatiska och den här gången Jelena Ivezic, 35 år, 182 cm. Oavsett vad som nu skrivs och sägs om hennes förträfflighet så är det sju (7) år sedan hon spelade i OS och då var hon 28 år. Jag säger bara ”show us the game” redan på lördag hemma mot Alvik.

”Mina öron i Luleå” berättar om inre menings skiljaktligheter i laget. Jag skriver inte stridigheter men jag vet att det är ett skarpt läge. Det syntes tydligt redan när Luleå var i Umeå för match mot A3 i januari. Jag skrev i HOOPS om det jag noterade från min nära läktarplats. Kroppsspråket och blickar säger mycket.

I gårdagens match mot Alvik gick det som vanligt lite trögt i början men när nederlaget hotade då steppade Luleå upp defensiven då gick tåget och Alvik såg ut som statister efter 6 – 30 i den fjärde perioden. Stålvant sade i intervjun efteråt att det bara var detaljer som skilde men då är hon lite väl lojal med Alvik. Luleå var långa stunder helt överlägsna. McCarville är bra men hon orkar inte spela effektivt mer än 15-20 minuter och Ljunggren sköt som i trance i 15-20 minuter men sedan orkade inte heller hon. Stålvant var bra i tio minuter men orkar inte spela försvar.

Jag skrev lite pessimistiskt om att Sverige kunde tappa den stora ledningen borta mot Belarus och det gjorde jag eftersom sådana svängningar inte är ovanliga i t ex Euroleague, Champions League och Euro Cup både på herr och damsidan. En hemmaseger med 15 p kan lätt svänga över till en 20 poängsförlust när man åker till ”andra sidan”, men Sverige behövde inte oroa sig så mycket.

Belarus coachen försökte spela lite modernt med trepoängsskytte och det klarade de inte av. De borde ha gått inside rakt framifrån för att försvåra hjälpförsvaret men icke. Underläget var nere i 15 poäng med 1½ period kvar så nerverna var nog i alla fall lite i darrning även för dem som trodde att det inte var möjligt att förlora med 28.

Jag såg fortfarande inte något strukturerat spel så Lopez satsar tydligen enbart på single attack, tvåmanna och tremanna spel med inslag av pick & rull. Defensiven skall vara nummer ett med 100% intensitet och det är utan tvekan ett korrekt beslut. Det är publikfriande basket om man vinner och helt ok om man förlorar. Blir intressant att följa fortsättningen. Spelidén kan öppna för att våra mesta proffs kan dyka upp i framtiden.

Om du inte har sett Ryssland mot Finland i VM kvalet så bör du se den. Finland nu även med Koponen körde över ryssarna i första perioden med hela 8 – 20 men därefter kom nog order från högre ort om att de ryska spelarna måste kriga och krig blev det. Domarna kunde inte stå emot. Den finske coachen tog time out och förklarade för spelarna att ”we have a battle”, men det hjälpte inte. Ryssland krigade verkligen ner Suomi och domarna silade mycket så det blev inget VM för Finland

Reflektioner:

*Det verkar numera vara tillåtet att rulla på golvet utan att domarna blåser stegfel – märkligt.

*Gör inte Reed ofta stegfel liksom Bizaca – de hoppar till innan attacken.

*Är det inte osportsligt när Alviks matchspeaker vid bortalagets straffkast säger ”hon bränner det första” ?

*Brown får akta sig. Att vända sig mot domaren och skrika foul är enligt regelboken Teknisk Foul.

*Barthold får foul lite lättare i år.

* Norrköping utan McCorkel är ett helt annat lag det såg vi när de mötte A3 och det såg vi igår när de förlorade borta mot Mark med arton poäng.

*Jag är förvånad över att många coacher fortsätter att köra med första uppställningen med några minuter kvar och underläge med 15-20 poäng. Tror de verkligen att det fortfarande finns en chans ?

*Ryska basketbollförbundets ordförande den fd NBA spelaren Kirilenko stod i stram givakt i mittcirkeln under nationalsången då man spelade och vann mot Finland. Det var bara honnören som saknades.Utmanande tycker jag.

PINSAMT

Var det någon som såg sändningen från dammatchen Högsbo – Telge ? Inte det. Det var tur eftersom det var det pinsammaste jag har varit med om när det gäller kommentator hittills. Måste ha varit en handbollskille. Det är nedvärderande av dambasketen att ta in en kommentator som pratar om tremeters kast. Då är det bättre att spela utan kommentator men med högre liveljud.

Godmiddag